Του Δημήτρη Καλαντζή

Το Πεδίον του Άρεως είναι ο μοναδικός ελεύθερος χώρος - ανάσα της Κυψέλης, του Γκύζη, της Νεάπολης και της Βικτώριας. Tην περίοδο της καραντίνας, τα 270 στρέμματα του Πεδίου του Άρεως θα μπορούσαν να είναι ο ιδανικός τόπος, όπου όλοι αυτοί οι κάτοικοι, που σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν ούτε πεζοδρόμιο να περπατήσουν γύρω από την πολυκατοικία τους,  να κάνουν τη βόλτα τους (με το sms) σε συνθήκες απόλυτης απόστασης και ασφάλειας. Το Πεδίον του Άρεως, βλέπετε, διαθέτει αναρίθμητες διαδρομές, τόσες που μπορούν τέσσερις άνθρωποι να μπουν από διαφορετικές εισόδους και να κάνουν βόλτες επί μία ώρα χωρίς να συναντηθούν ποτέ!  

Αυτό τον μοναδικό λοιπόν, μεγάλο, ελεύθερο και ασφαλή χώρο, οι διαχειριστές του επέλεξαν να τον στερήσουν από τους κατοίκους του κέντρου, την περίοδο που τον είχαν περισσότερο ανάγκη, βάζοντας λουκέτα και… πετώντας τα κλειδιά. 

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το έκαναν για να προστατεύσουν τους κατοίκους από την πανδημία. 

Διότι γνώριζαν -και εάν δεν γνώριζαν, το πληροφορήθηκαν- ότι όλος αυτός ο κόσμος που αποκλείστηκε από το Πεδίο του Άρεως, μη έχοντας ΚΑΜΙΑ εναλλακτική λύση, γύριζε γύρω – γύρω από το εξωτερικό πεζοδρόμιο του Πάρκου, σε απελπιστικές συνθήκες συνωστισμού, και χρησιμοποιούσε τη μοναδική ελεύθερη πλατεία της περιοχής, τη τσιμεντένια και εγκαταλελειμμένη (από Θεούς και ανθρώπους) πλατεία Πρωτομαγιάς, για να «παστωθεί» με: ηλικιωμένους που αναζητούσαν λίγο αέρα διότι ενδεχομένως δεν έχουν ούτε μπαλκόνι στο σπίτι τους, πιτσιρικαρία που δεν ήταν δυνατό να κρατηθεί όλη μέρα σε διαμερίσματα 50 και 60 τετραγωνικών και άλλους κατοίκους που – έκπληξη για ορισμένους! - δεν διαθέτουν σπίτια 150 τετραγωνικών και πάνω, ούτε έχουν αυλές και κήπους, ούτε καν πεζοδρόμια γύρω από τις πολυκατοικίες τους μεγαλύτερα των 40 εκατοστών. 

Η επιστροφή της λογικής, είπαμε αρκετοί κάτοικοι, ότι θα ερχόταν με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, που ήταν ξεκάθαρες: από την Δευτέρα 4 Μαΐου, ανοίγουν οι χώροι υπαίθριας άθλησης για ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους και παραλίες, μη οργανωμένες. 

«Εδώ είμαστε», αναθαρρήσαμε. «Ο μοναδικός ανοιχτός χώρος του κέντρου, ο μοναδικός ελεύθερος χώρος για τρέξιμο, περπάτημα, άθληση, μη οργανωμένος (δεν διαθέτει ούτε αθλητικές εγκαταστάσεις, ούτε εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και αναψυχής – ούτε τα σιντριβάνια δεν έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν πρώην και νυν διαχειριστές...), ο χώρος αυτός τέλος πάντων, που το μόνο που προσφέρει στους επισκέπτες του, είναι διαδρομές για να περπατήσουν, επιτέλους ανοίγει με σφραγίδα, μάλιστα, Πρωθυπουργού!   
Αμ δε! 

Σήμερα, Δευτέρα το πρωί 4 Μαΐου, οι κάτοικοι της Κυψέλης (μεγαλύτερη πυκνότητα κατοίκησης και από το Χονκ Κόνγκ!), του Γκύζη, της Νεάπολης και της Βικτώριας, βρέθηκαν και πάλι μπροστά στο φυλακισμένο Πάρκο τους, με ένα χαρτί Α4 κάτω από τα λουκέτα, που έλεγε «Ο ΧΩΡΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ». 
Σοκ! 

Καμία αιτιολογία. 

Ούτε καν μία άλλη ημερομηνία. 
«ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ»… ανθρωπάκια! 

Ο Μητσοτάκης έλεγε πριν λίγες μέρες ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η κοινωνία περιμένει πια από την πολιτική και από τους πολιτικούς διαφορετικά πράγματα από αυτά τα οποία ενδεχομένως να περίμενε πριν από κάποιο χρονικό διάστημα…»

Ναι, η κοινωνία σίγουρα τα περιμένει. Οι αντιστάσεις όμως από την άλλη πλευρά είναι ισχυρές... 
Και δυστυχώς επηρεάζουν άμεσα τις ζωές μας…

Δημήτρης Καλαντζής, κάτοικος Πεδίου του Άρεως επί 53 χρόνια.