Ο φερετζές του Ερντογάν

Δεν έχει άλλα περιθώρια και στις σημερινές του συνομιλίες ο Ταγίπ Ερντογάν, από τα να δείχνει ιδιαίτερα φιλικός, ενώ στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τίποτα στην στρατηγική του

Όπως συμβαίνει κάθε φορά που ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται την Ελλάδα, έτσι και χθες φρόντισε να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των συνομιλιών που θα έχει στην Αθήνα, με την συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή.

Παλιά αλεπού στην πολιτική ο Τούρκος πρόεδρος, γνώριζε εκ των προτέρων ότι αποκαλώντας τον Κυριάκο «φίλο» θα κέρδιζε την συμπάθεια των Ελλήνων και τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών ΜΜΕ.
Δήλωσε λοιπόν ότι ο Κυριάκος είναι φίλος του και καθάρισε! 

Και κατόπιν χρησιμοποίησε την φράση αυτή ως «φερετζέ» για να καλύψει τις πραγματικές του προθέσεις, που δεν είναι άλλες, από το να διατηρήσει στο ακέραιο τις διεκδικήσεις έναντι της χώρας μας, αλλά χωρίς να έλθει σε ευθεία αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση αυτή την φορά, όπως τότε που εκστόμισε το περίφημο «Μητσοτάκης γιοκ»!

Πίσω λοιπόν από την φράση «ο Κυριάκος είναι φίλος», ο Ερντογάν φρόντισε να καταστήσει σαφές, ότι η Αγιά Σοφιά θα παραμείνει Τζαμί, ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν θα λειτουργήσει ποτέ όσο ο ίδιος είναι πρόεδρος, ότι στο Κυπριακό δεν θα κάνει βήμα πίσω, όπως και από τις διεκδικήσεις του στο Αιγαίο.

Αλλά από την άλλη πλευρά, έχει απέναντί του έναν πρωθυπουργό, που ανανέωσε πρόσφατα την λαϊκή εντολή, που κυριαρχεί απολύτως στο ελληνικό σκηνικό και που διαθέτει πλέον ισχυρή επιρροή και στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Δεν έχει λοιπόν άλλα περιθώρια και στις σημερινές του συνομιλίες ο Ταγίπ Ερντογάν, από τα να δείχνει ιδιαίτερα φιλικός, ενώ στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τίποτα στην στρατηγική του.

Ας μην απατώνται λοιπόν, όσοι καλλιεργούν υπερβολικές προσδοκίες για τις σημερινές συνομιλίες του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει. Το ύφος του απλώς άλλαξε, επειδή αλλάζουν όλα γύρω του.

Αλλά για όσο λέει ότι δεν απειλεί την Ελλάδα, η Ελλάδα κερδίζει. Για όσο αυτό διαρκέσει…