Κλείσιμο

O ευγενικός αστυνομικός και η κατάρριψη των στερεοτύπων

Η αστυνόμευση είναι μια ευαίσθητη και δύσκολη υπόθεση. Κυρίως είναι μια υπόθεση εφαρμογής των νόμων. Χιλιάδες νέοι αστυνομικοί με αυταπάρνηση βρίσκονται καθημερινά στην υπηρεσία του πολίτη.

Άξια συγχαρητηρίων είναι η πρωτοβουλία ενός αστυνομικού ο οποίος έπιασε από το χέρι μία γυναίκα με προβλήματα όρασης, βοηθώντας την να διασχίσει μία διάβαση στο κέντρο της Αθήνας. Η κίνηση του αυτή έγινε viral στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκεντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες προβολές. Αντίστοιχη κίνηση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης είχε γίνει το Μάιο του 2022, όταν περιπολικό και άνδρες της ομάδα ΔΙΑΣ της αστυνομίας μετέφεραν έγκυο γυναίκα σε μαιευτήριο για να γεννήσει σε λιγότερο από 3 λεπτά. Όμορφες κινήσεις που φωτίζουν το ανθρώπινο πρόσωπο των αστυνομικών και καταρρίπτουν το στερεότυπο των βίαιων ανεκπαίδευτων και άκαρδων αστυνομικών που συγκεκριμένοι αριστεροί και ακροαριστεροί κύκλοι προσπάθησαν να επαναφέρουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ειδικότερα της καραντίνας.

Η αστυνόμευση είναι μια ευαίσθητη και δύσκολη υπόθεση. Κυρίως είναι μια υπόθεση εφαρμογής των νόμων. Χιλιάδες νέοι αστυνομικοί με αυταπάρνηση βρίσκονται καθημερινά στην υπηρεσία του πολίτη.   Προστατεύουν εμάς και τις περιουσίες μας και στην προσπάθεια τους αυτή έρχονται αντιμέτωποι συχνά τόσο με το οργανωμένο έγκλημα, όσο και με τους γνωστούς άγνωστους με τις κουκούλες και τα μαδέρια. Έρχονται ακόμα αντιμέτωποι και με έκτακτα φαινόμενα όπως φυσικές καταστροφές. Ειδικότερα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις φωτιές της Πεντέλης, για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων και ζώων, κάτι που μπορώ να επιβεβαιώσω καθώς βρέθηκα στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες. Τους χρωστάμε πολλά και τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη.
Σίγουρα υπάρχουν και περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, τα οποία όμως είναι προφανώς η εξαίρεση και όχι ο κανόνας και σαφώς είναι καταδικαστέα από όλους μας και από τους ίδιους τους αστυνομικούς.

Η αριστερά προσπαθεί συνεχώς να «ιδεολογικοποιήσει» τη συζήτηση για την ασφάλεια, στοχεύοντας στο να ικανοποιήσει το προνομιακό της κοινό που αντιτίθεται στο να υπάρχει εφαρμογή του νόμου σε όλη τη χώρα και ειδικά σε χώρους όπως τα Πανεπιστήμια για παράδειγμα. Αυτό είναι κάτι ανεπίτρεπτο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη στοχοποίηση των αστυνομικών και σε ακραία περιστατικά βίας εις βάρους τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος ειδικού φρουρού από τους γνωστούς άγνωστους πέρσι στη Νέα Σμύρνη.

Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση δημοκρατίας αλλά και ομαλότητας και ευημερίας σε μία χώρα. Έτσι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα του ρόλου που επιτελεί η αστυνομία. Από την πλευρά της πρέπει να έρθει ακόμα πιο κοντά στους πολίτες και να εδραιώσει ακόμα περισσότερο μια σχέση εμπιστοσύνης. Οι πολίτες από την πλευρά μας  πρέπει να αντιληφθούμε πως η Ελληνική Αστυνομία είναι τμήμα της κοινωνίας μας. Έτσι πρέπει να καταρρίψουμε στερεότυπα δεκαετιών που προωθεί και αναπαράγει η αριστερά και παράλληλα να σταθούμε δίπλα σε αυτά τα παιδιά, που αγωνίζονται καθημερινά και με αυτοθυσία για την προστασία και την ασφάλεια μας.