Ο επιμένων νικά;

Με την ίδια επιμονή, που o πρωθυπουργός αρνήθηκε να αλλάξει για δεύτερη φορά τον εκλογικό νόμο, δείχνει να επιμένει και στην εξάντληση της τετραετίας, ρισκάροντας σε αυτές τις δύο επιλογές το πολιτικό του μέλλον.

Ο τρόπος με τον οποίο δεσμεύθηκε χθες ο πρωθυπουργός ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, αιφνιδίασε όχι μόνο την αντιπολίτευση, αλλά ακόμα και τους περισσότερους από τους υπουργούς του.
Διότι όλοι άρχισαν πια να πιστεύουν ακράδαντα πως θα πάει σε εκλογές το φθινόπωρο.


Κι είναι τόσο μεγάλο το πολιτικό ρίσκο που αναλαμβάνει, που ακόμα και μετά αυτή την κατηγορηματική του δέσμευση, πολλοί είναι αυτοί που υποψιάζονται πως μπλοφάρει.
Η αλήθεια είναι κάπως πιο απλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβλεπε πως χωρίς ο ίδιος να αποφασίσει κάτι τέτοιο, άρχιζε να χτίζεται μια δυναμική υπέρ των πρόωρων εκλογών, που αν δεν την εξουδετέρωνε, σε λίγο δεν θα μπορούσε ούτε ο ίδιος να την διαχειριστεί.


Και ταυτόχρονα, ο ίδιος δείχνει να πιστεύει πως τα οφέλη που θα έχει, αν κατορθώσει να υλοποιήσει την δέσμευσή του, θα είναι πιθανώς σημαντικότερα, από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το Φθινόπωρο, που το πολιτικό περιβάλλον πιθανώς να τον ευνοεί για τελευταία φορά μέσα στην κυβερνητική του θητεία.


Με την ίδια επιμονή, που αρνήθηκε να αλλάξει για δεύτερη φορά τον εκλογικό νόμο, δείχνει να επιμένει και στην εξάντληση της τετραετίας, ρισκάροντας σε αυτές τις δύο επιλογές το πολιτικό του μέλλον.
Το αν θα δικαιωθεί για τις επιλογές του αυτές, θα φανεί μετά τις εκλογές.


Κι αν το η επιμονή στην πολιτική είναι τελικά προτέρημα ή ελάττωμα, θα φανεί επίσης μετά τις εκλογές…