Κλείσιμο

Του Βασίλη Χιώτη

Τους Γερμανούς μπορεί να μην τους χωνεύουμε εμείς στην Ελλάδα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο συμφώνησαν τρία κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση, αποκαλύπτει μια κουλτούρα κι ένα πολιτικό πολιτισμό, που εμείς οι Έλληνες, που υποτίθεται είμαστε οι γεννήτορες της Δημοκρατίας, δεν μπορούμε καν να την διανοηθούμε.

Αυτοί οι τύποι συζητούσαν επί δυόμισι μήνες για τις λεπτομέρειες μιας συνεργασίας, για την οποία είχαν εξ΄ αρχής συμφωνήσει, χωρίς καμιά διάθεση να κερδίσει ο ένας κάτι περισσότερο σε βάρος του άλλου, κι αποδεχόμενοι και οι τρεις να συνεχίσει να κυβερνά ο πολιτικός τους αντίπαλος, δηλαδή η Άγκελα Μέρκελ.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Οι διαβουλεύσεις διάρκεσαν τόσο πολύ, επειδή ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους πράσινους, κάθισε και κατέγραψε την κάθε λεπτομέρεια της διακυβέρνησης που θα ακολουθήσει για τα επόμενα τρία χρόνια. Κι είναι απίστευτο, πως στη συμφωνία αυτή των 300 σελίδων, αναγράφονται λεπτομερώς κι όλα τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στο γερμανικό κοινοβούλιο τους επόμενους τριάντα έξι μήνες!!

Είναι πράγματι πολύ μακριά οι Γερμανοί, από τον τρόπο που σκεφτόμαστε εμείς οι Έλληνες στα ζητήματα αυτά. Στην Ελλάδα μια κυβέρνηση συνεργασίας κλειδώνει, μόλις οι αρχηγοί των κομμάτων τελειώσουν με την μοιρασιά των υπουργείων, κατ’ αναλογία της εκλογικής τους δύναμης.

Στην περίπτωση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. δεν χρειάστηκε καν αυτό. Μπήκε στις δέκα το πρωί της επομένης των εκλογών ο Πάνος Καμμένος στο γραφείο του Τσίπρα και βγήκε μισή ώρα μετά, ανακοινώνοντας τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

Στην περίπτωση της συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουν τα τρία κόμματα, ούτε σςτην κορυφαία επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και στα τρία χρόνια που κυβέρνησαν, γνωρίσαμε και την ποσόστωση 4-2-1 στους διορισμούς στελεχών στις κρατικές θέσεις.

Στη Γερμανία, η επικεφαλής των Πρασίνων, δήλωσε χθες ότι «σε ένα αστερισμό τριών κατευθύνσεων, κανένα κόμμα δεν μπορεί να επιβληθεί. Πρέπει να είσαι έτοιμος να αποδεχθείς την άποψη του άλλου».

Άντε να το πεις αυτό στην Ελλάδα, σε ένα πολιτικό αρχηγό που η εκλογική του δύναμη είναι διπλάσια από του συμμάχου του…

Δεν είναι σε όλα τους καλά οι Γερμανοί λοιπόν. Αλλά στο πως συγκροτούν τις κυβερνήσεις τους, μάλλον θα πρέπει να τους φωνάξουμε να μας κάνουν σεμινάριο…