του Χριστόφορου Μπουτσικάκη*

Το ευρύτερο σύμπλεγμα Αθήνας – Πειραιά κατατάσσεται μόλις στη 10η θέση, σε επίπεδο διεθνών ναυτιλιακών κέντρων, σύμφωνα με την έκθεση του «Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development Index» (China Economic Information Service - Baltic Exchange, 2019). Μολονότι ο ελληνικός εμπορικός στόλος είναι πλέον ο μεγαλύτερος στον κόσμο, η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν έλαβε καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για την αντίστοιχη ανάπτυξη του Πειραιά. 

Σήμερα, δημιουργούνται πλέον οι αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου ο Πειραιάς να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά, εμπορικά και ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου:

- Πρώτον, η πολιτική αλλαγή στη Χώρα. Μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, στη Χώρα κυριαρχούσε το ασταθές οικονομικό περιβάλλον, η υπερφορολόγηση, ο κρατισμός, η γραφειοκρατική αντίληψη της Δημόσιας Διοίκησης, η εχθρότητα απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επεξεργάστηκε αμέσως και ψήφισε, μεταξύ άλλων, ένα σύγχρονο αναπτυξιακό νόμο, με συνολικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, των Υποδομών και της Αγοράς. Από την πλευρά μου στήριξα αυτή την προσπάθεια με όλες μου τις δυνάμεις, μέσα και έξω από τη Βουλή. Γιατί, σε συνδυασμό με την προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, δημιουργείται επιτέλους ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη. Και χάρη στις πρωτοβουλίες της νέας Κυβέρνησης, με τη νέα επένδυση της Cosco, ο Πειραιάς αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη διετία το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι ολόκληρης της Ευρώπης.

- Δεύτερον, η διαφαινόμενη υποχώρηση του Σίτι του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου λόγω του επικείμενου Brexit. Ήδη, από το βρετανικό δημοψήφισμα για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (2006), ο ΣΕΒ είχε επισημάνει ότι ο Πειραιάς πληροί όλα τα κριτήρια προκειμένου να υποκαταστήσει το Λονδίνο ως προς το λόγο που διαδραματίζει ως ναυτιλιακό και ασφαλιστικό κέντρο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αλματώδης ανάπτυξη του λιμανιού, σε συνδυασμό με την πολιτική της Νέας Κυβέρνησης, δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος για τη μετεξέλιξη του Πειραιά σε «νέο Σίτι». Ως Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων δεσμεύομαι να αναλάβω κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό των ναυτιλιακών επιχειρήσεων που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης, αλλά και γενικότερα, προκειμένου οι έδρες και τα κεφάλαια των Ελλήνων εφοπλιστών να μεταφερθούν από το Λονδίνο στον Πειραιά.

- Τρίτον, η προώθηση του ενεργειακού αγωγού EastMed. Στο πλαίσιο της Ημερίδας του Ελληνικού Παραρτήματος των «Republicans Overseas», με θέμα την «Ενεργειακή Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο» (ΛΑΕΔ, 1η Νοεμβρίου 2019), ανέπτυξα την πρότασή μου για εγκατάσταση στον Πειραιά της έδρας της διεθνούς εταιρείας που θα διαχειριστεί τον ενεργειακό αγωγό «East Med». Ο αγωγός αυτός θα ξεκινάει από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, θα διασχίζει την Ανατολική Μεσόγειο και θα καταλήγει στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Ο Πειραιάς διαθέτει όλες τις αναγκαίες υποδομές για τη διαχείριση ενός τόσο σπουδαίου έργου. Διαθέτει το μεγαλύτερο εμπορικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα επιχειρήσεων, με ισχυρή ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και εξειδικευμένες εταιρείες στους τομείς της μεταλλουργίας και των τεχνικών κατασκευών. Διαθέτει εξειδικευμένες δικηγορικές εταιρείες, κέντρο διαμεσολάβησης, επιμελητήρια, πανεπιστημιακά προγράμματα για την παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης στα διοικητικά, τεχνικά και επιχειρησιακά στελέχη μιας τέτοιας εταιρείας.

Η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να καθορίσει τις εξελίξεις σε διεθνές οικονομικό επίπεδο. Είναι όμως στο χέρι μας να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις διεθνείς εξελίξεις. Είναι στο χέρι μας να σπεύδουμε να συμμετέχουμε σε όλες τις διεθνείς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πάνω απ’ όλα είναι στο χέρι μας να οικοδομήσουμε επιτέλους ένα σύγχρονο Κράτος. Με ασφάλεια δικαίου, με σταθερό και αναλογικό φορολογικό σύστημα, με απλούστευση των διαδικασιών, με έμφαση στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα.

Έτσι θα επιτύχουμε την προσέλκυση επενδύσεων. Έτσι θα εξελιχθεί ο Πειραιάς μας σε παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο. Έτσι θα αναπτυχθεί η Οικονομία και η Χώρα, προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών. Ποτέ στο παρελθόν μια νέα Κυβέρνηση δεν ξεκίνησε τόσο δυναμικά, με τέτοιες μεταρρυθμίσεις, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Με τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας, μπορούμε και θα το πετύχουμε!

Ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης είναι βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων με τη ΝΔ