Μικρή η ζημιά…

Στο ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών, ο πρωθυπουργός κάνει μια στρατηγική επιλογή: Βελτιώνει σημαντικά τη ζωή ενός μικρού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς να επιβαρύνει τη ζωή της υπόλοιπης κοινωνίας, η οποία ελάχιστα θίγεται από αυτές τις ρυθμίσεις

Μετά την χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με το πότε και το πώς θα ψηφιστεί αυτό το πλαίσιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Και διαλύθηκαν κι αρκετοί μύθοι για το παρασκήνιο αυτών των αποφάσεων.

Πρώτα από όλα ξεκαθάρισε το γιατί ο πρωθυπουργός, βιάστηκε να ανοίξει αυτό το ζήτημα, ενώ είχε δεσμευθεί ότι θα το ανοίξει ως το τέλος της τετραετίας. Το άνοιξε διότι άρχισε να το αξιοποιεί πολιτικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπίστωσε ότι αν δεν κατέθετε σύντομα το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, σε λίγο θα άρχιζε να απολογείται γιατί καθυστερεί την ρύθμιση ενός ζητήματος με το οποίο συμφωνεί.

Ο δεύτερος μύθος που διαλύθηκε, είναι πως η κυβέρνηση θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας μόνο για τους υπουργούς αλλά όχι για τους βουλευτές. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, ως μια ευπρεπή στάση για τους βουλευτές του θεωρεί την αποχή από την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά όχι την καταψήφισή του.

Συνεπώς όσοι βουλευτές και υπουργοί άρχισαν να δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν, θα πρέπει τώρα να βρουν μια ευκαιρία να ανασκευάσουν και να διορθώσουν την στάση τους, αν δεν θέλουν να μπουν στη «μαύρη λίστα» του πρωθυπουργού.

Κι επειδή αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση πως αυτή την ρύθμιση μπορεί να την πληρώσει πολιτικά στις εκλογές, επειδή δυσαρεστεί τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της, επισπεύδει την ψήφισή της, για να έχει ξεχαστεί ως τις ευρωεκλογές.

Στο ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών, ο πρωθυπουργός κάνει μια στρατηγική επιλογή:

Βελτιώνει σημαντικά τη ζωή ενός μικρού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς να επιβαρύνει τη ζωή της υπόλοιπης κοινωνίας, η οποία ελάχιστα θίγεται από αυτές τις ρυθμίσεις.

Κι όταν τέτοιες επιλογές τις κάνει ένας αρχηγός συντηρητικού κόμματος, μπορεί να χάνει λίγους από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, αλλά κερδίζει πολλούς προοδευτικούς ψηφοφόρους που θεωρούν ότι στα θέματα αυτά, έχουμε μείνει κάπως πίσω.  

Σε κάθε περίπτωση το ταμείο θα γίνει στις ευρωεκλογές. Αλλά έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η ζημιά για την κυβέρνηση δεν θα είναι τόσο μεγάλη, όσο έδειχνε αρχικά…