Μια ζωή, μια ώρα πίσω…

Επί δύο μέρες ασχολούμαστε με ένα θέμα, το οποίο δεν είναι θέμα. Ουδέποτε ήταν θέμα και ποτέ δεν πρόκειται να γίνει. Απλώς κάποιοι το δημιούργησαν για να κάνουν εντύπωση και τώρα ανακαλύπτουν ότι μιλούσαν για κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Την αρχή έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης που βιάστηκε να ανακοινώσει ότι θα κλείνουν τα καταστήματα στην συμπρωτεύουσα νωρίτερα για να εξοικονομήσουν ηλεκτρικό ρεύμα. Τσίμπησαν κι ορισμένοι στην κυβέρνηση που πίστεψαν ότι μπορεί αυτή η ρύθμιση να επεκταθεί σε ολόκληρη την χώρα και βιάστηκαν επίσης να το προαναγγείλουν για να κερδίσουν δόξα.


Όταν ξημέρωσε η μέρα, ανακάλυψαν ότι τον περιορισμό αυτόν δεν πρόκειται να τον σεβαστούν ούτε τα σούπερ μάρκετ, ούτε τα πολυκαταστήματα. Κι επειδή οι μεγάλοι δεν το συζητούσαν καν, άρχισαν να κάνουν πίσω και τα μικρότερα καταστήματα και το μεγαλόπνοο σχέδιο εγκαταλείφθηκε μέσα σε δώδεκα ώρες!


Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Ευρώπη. Από το 2019, ο τότε πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, είχε προτείνει να καταργηθεί η χειμερινή ώρα που θεσπίζεται κάθε χρόνο τέλος Οκτωβρίου, για να μειωθεί η κατανάλωση του ρεύματος επειδή θα νυχτώνει μια ώρα αργότερα.
Η απόφαση επρόκειτο να ληφθεί το 2021, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα.


Κι έτσι από τα τέλη Οκτωβρίου θα νυχτώνει και πάλι από τις πέντε (και στις Βρυξέλλες από τις τέσσερις) τα φώτα σε σπίτια, δρόμους και πλατείες θα ανάβουν μια ώρα νωρίτερα, επειδή η Ευρώπη είχε να ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα.


Από τα τέλη Οκτωβρίου θα γυρίσουμε και πάλι μια ώρα πίσω. Όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Όπως κάνουμε γενικώς μια ζωή. Τρέχουμε να προλάβουμε, αλλά είμαστε μονίμως μια ώρα πίσω. Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη…