Μια τρύπα στο νερό…

Εξοικονόμηση ρεύματος χωρίς κυρώσεις για αυτούς που θα αδιαφορήσουν, δεν γίνεται.

Έτσι όπως τα άκουσα τα νέα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και στους δήμους, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να αποδώσουν ούτε κατ’ ελάχιστο.

Κακά τα ψέματα. Ο καλός ο δήμαρχος δεν έχει ανάγκη από φοβέρες για να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Ο κακός ο δήμαρχος ό,τι και να του κάνεις, δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ο καλός δημόσιος υπάλληλος φεύγοντας από το γραφείο θα κλείσει τα φώτα και τον υπολογιστή. Ο κακός δημόσιος υπάλληλος θα κουβαλήσει και σομπίτσα από το σπίτι τον χειμώνα για να ζεσταίνονται τα πόδια του.

Αλλά και στα σπίτια μας το ίδιο γίνεται. Ο νοικοκύρης έχει ήδη αλλάξει τις λάμπες στο σπίτι του και περιόρισε τις φωταψίες. Ο αδιάφορος φωτίζει κάθε νύχτα το σπίτι του σαν να έχει γάμο και δεν σβήνει ποτέ θερμοσίφωνα και τηλεόραση.

Με λίγα λόγια, εξοικονόμηση ρεύματος χωρίς κυρώσεις για αυτούς που θα αδιαφορήσουν, δεν γίνεται. Άσε που το σωστότερο είναι, να υπάρξει κάποτε και μια επιβράβευση σε αυτούς που δείχνουν φιλότιμο. Περιόρισες την κατανάλωση ρεύματος; Το πληρώνεις φθηνότερα. Δεν άκουσες τίποτα κι αύξησες την κατανάλωση ρεύματος; Θα το πληρώσεις ακριβότερα.

Με αυτόν τρόπο η κατανάλωση θα μειωθεί σημαντικά κι από όλους. Όπως έγινε κάποτε και με το νερό, όταν μας χτύπησε η ξηρασία. Ακρίβυνε το κυβικό, έπεσε η κατανάλωση.

Όλα τα άλλα είναι μια τρύπα στο νερό…