Του Βασίλη Χιώτη

Για μια ακόμη φορά, η ηγεσία της Ευρώπης που κλήθηκε να δώσει λύσεις σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, απέδειξε την ανεπάρκειά της να διαχειριστεί τέτοια ζητήματα.
Το σχέδιο για τον Τουρισμό που ανακοινώθηκε, μοιάζει περισσότερο με ένα ευχολόγιο που περιέχει οδηγίες για ασφαλή πλοήγηση, παρά με ένα λειτουργικό πλάνο για να σωθεί η τουριστική χρονιά, τουλάχιστον στον βαθμό που μπορεί ακόμα κάτι να σωθεί.

Για μια ακόμη φορά, αντί να αναλάβει η ευρωπαϊκή ηγεσία το κόστος  για δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, πέταξε το μπαλάκι στα κράτη μέλη της που καλούνται τώρα το καθένα ξεχωριστά να αποφασίσει αν θα δεχθεί φέτος τουρίστες από άλλες χώρες, ή αν θα κλείσει τα σύνορά της, εκδίδοντας με τις αποφάσεις της, άτυπες ταξιδιωτικές οδηγίες.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 100,3

Πίσω από τις άτολμες αποφάσεις που ανακοινώθηκαν χθες κρύβονται και πάλι οι ισχυροί της Ευρώπης που επιδιώκουν να έχουν την μικρότερη οικονομική ζημιά από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η Γερμανία για παράδειγμα, αποφάσισε να διατηρήσει την καραντίνα των δεκατεσσάρων ημερών για τους πολίτες της που θα πάνε διακοπές σε άλλες χώρες, έτσι ώστε οι γερμανοί να ξοδέψουν φέτος τα χρήματα των διακοπών τους στη δική τους χώρα και να τονώσουν την δική τους οικονομία. Αυτό βεβαίως θα βλάψει τον εθνικό της αερομεταφορέα, αλλά θα ωφελήσει πολλαπλώς το λιανεμπόριό της, η εστίασή της και τα δικά της τουριστικά θέρετρα που αδειάζουν το καλοκαίρι.

Με τον ίδιο τρόπο σκέφτονται και πολλές άλλες ισχυρές χώρες της Ευρώπης. Και κάπως έτσι το ευρωπαϊκό σχέδιο για τον Τουρισμό, μεταβλήθηκε σε μια …τρύπα στο νερό!
Για μια ακόμη φορά, μπροστά στο χρήμα, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήγε περίπατο και οι υποσχέσεις της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάινεν για στήριξη όλων των χωρών που επλήγησαν από τον κορονοϊό, θάφτηκαν στα θεμέλια της Πλατείας Σουμάν.

Και κάπως έτσι φέτος το καλοκαίρι, κάθε χώρα θα πολεμήσει μόνη της για να σώσει τον Τουρισμό της, χρησιμοποιώντας η κάθε μια, κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο που διαθέτει. Η ευρωπαϊκή οικογένεια, προετοιμάζεται για έναν ακόμη εμφύλιο πόλεμο.

Αυτή σίγουρα δεν είναι η Ευρώπη που γιορτάσαμε μόλις πριν από πέντε μέρες…