Κλείσιμο

Της Σταματίνας Σταματάκου 

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του νέου lockdown από τον πρωθυπουργό, στη Βουλή σύσσωμα όλα τα κόμματα υπερψήφισαν την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που μετατρέπει την φόνευση και τις ειδεχθείς κακοποιήσεις των ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα με ποινή φυλάκισης μέχρι τα 10 έτη, δηλαδή χωρίς αναστολή. 

Και δεν υπερψήφισαν απλώς αλλά πραγματοποιήθηκε μία συζήτηση πρωτόγνωρη με υπουργούς και βουλευτές που ο ένας διαδεχόταν τον άλλον και παραδέχονταν από βήματος Βουλής τη σημαντικότητα της κακοποίησης των ζώων ως κοινωνικού ζητήματος. Αποτελούσε κοινή αποδοχή χωρίς καμία εξαίρεση εντός κοινοβουλίου. Κανείς δεν υποτίμησε τη σημασία του ζητήματος, κανείς δεν υποτίμησε τα ζώα, κανείς δεν εξέφρασε καμία ένσταση παρά μόνο έκαναν αναφορά και σε άλλα σχετικά θέματα που θα έπρεπε να ρυθμιστούν, με τον κ. Μπουγά από την Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο ακόμη και για τα δημοτικά κυνοκομεία. Σημειωτέον ότι αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς και τους δήμους δεν θα υπάρξει σωτηρία. Οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και είναι αυτοί που με εντολή τους δημιουργούν κυνοκομεία-κολαστήρια και μπορούν ουσιαστικά ατιμώρητοι να βασανίζουν μαζικά χιλιάδες ζώα (βλ. κυνοκομείο Σπάρτης).

«Δεν ανέχεται πια η κοινωνία μας αυτές συμπεριφορές. Αυτή είναι η πρέπουσα αρμόζουσα και δίκαιη τιμωρία για τους βασανιστές των ζώων και δίκαια σημαίνει κακούργημα με ποινή 10ετούς κάθειρξης», είπε ο Μάκης Βορίδης ενώ έκανε ειδική μνεία απαντώντας σε όσους δεν θεωρούν αναλογική την ποινή ότι η κάθειρξη φτάνει μέχρι και τα 10 χρόνια, επισημαίνοντας όμως κάθε τόσο στην ομιλία του ότι δεν θα βρει κανέναν μέσα στο κοινοβούλιο που να διαφωνεί με αυτή την τροπολογία. Και πράγματι, δεν βρήκε. Ωστόσο, κάποιοι νομικοί βρήκαν μη αναλογική την ποινή. Βέβαια απορίας άξιον είναι αν έβρισκαν μέχρι σήμερα αναλογικές τις ισχύουσες ποινές, δηλαδή κατά πόσο είναι αναλογικό πχ να χτυπάς μέχρι θανάτου δύο σκυλιά και να τα καις ζωντανά και να καταδικάζεσαι με πρόστιμο 5.000 ευρώ και 1 έτος φυλάκισης με αναστολή, διατηρώντας φυσικά και το δικαίωμα της έφεσης (Σέρρες, 2016). Ή αν έχεις δολοφονήσει και βασανίσει αναρίθμητα ζώα με φρικτούς τρόπους (κρέμασμα, γδάρσιμο, κ.ά.) και είσαι ελεύθερος (Μοσχάτο, 2018).

Έθεσαν την κακοποίηση των ζώων ως ζήτημα που αφορά την κοινωνία μας, αναφέρθηκαν στις προεκτάσεις που έχει. «Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι βασανιστές ζώων αποτελούν κοινωνικό κίνδυνο ευρύτερο. Η βία τους δεν στρέφεται μόνο κατά των ζώων. Ξεκινά ενδεχομένως από αυτά και πηγαίνει στη βία κατά ανηλίκων και ευρύτερα κατά αδυνάτων. Θα κάνουν ακόμη βαρύτερες κι απεχθέστερες πράξεις», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε «με την υπερψήφιση της τροπολογίας να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων προς την κοινωνία ότι, αυτού του τύπου οι συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές στην Ελλάδα και θα μεταχειριστούμε όσους το κάνουν αυτό με τα δικαιϊκή σκληρότητα που τους αρμόζει».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του όχι απλώς συμφώνησε και υπερψήφισε αλλά είπε ότι δεν αρκεί μόνο αυτό. «Είναι λογικό ότι θα ψηφιστεί ομόφωνα από την εθνική αντιπροσωπεία. Είδαμε φαινόμενα που σόκαραν την κοινωνία. Αυτό ένα πρώτο βήμα προς κατεύθυνση που πρέπει να προχωρήσουμε, αλλά να μην περάσει ένα μήνυμα ότι αρκεί από μόνο του», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης. Αντιστοίχως το Κίνημα Αλλαγής συμφώνησε ενώ η Ελληνική Λύση που συμφώνησε απολύτως ζήτησε να γίνεται έλεγχος και στους δήμους και αναφέρθηκε και στην σφαγή χαλάλ, σημειώνοντας ότι «σφάζουν τα ζώα στο γόνατο» και αποτελεί είδος κακοποίησης.

Το Μέρα25, το οποίο συχνά θέτει σχετικές ερωτήσεις, χαιρέτισε και υπερψήφισε την τροπολογία κάνοντας -ορθώς- ένσταση για ένα μοναδικό άρθρο που είχε προβληματική διατύπωση. Το άρθρο 19 αφήνει στην ευχέρεια του εισαγγελέα να αφαιρέσει το ζώο οριστικά ή προσωρινά αν ο κηδεμόνας είναι αυτός που το κακοποίησε βάναυσα και καλύψει τα έξοδα της θεραπείας του, πχ αν ο κηδεμόνας του σκυλιού από την Κρήτη, που ο ίδιος του έκοψε τους όρχεις με τανάλια, πληρώσει τα έξοδα της νοσηλείας και της φιλοξενίας του μπορεί να του γίνει προσωρινή αφαίρεση μέχρι να γίνει η δίκη και όχι οριστική. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα ζώα που έχουν κακοποιηθεί μπορεί να παραμείνουν για μεγάλο διάστημα έγκλειστα σε κλουβιά κυνοκομείων. 

Χθες ήταν μία αχτίδα φωτός στο τόσο σκοτάδι και στο τόσο αίμα ζώων που είδαμε το τελευταίο διάστημα. Αίμα που τόσα χρόνια χυνόταν αλλά δεν βλέπαμε, παρά μόνο κοιτούσαμε. Ήταν μια σπουδαία μέρα για τα δικαιώματα των ζώων συντροφιάς και ελπίζω ότι θα γίνει η αρχή για τα δικαιώματα όλων των ζώων.