Μέχρι την τελευταία στιγμή

Oι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα γίνουν την τελευταία στιγμή.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο Πρωθυπουργός δεν ανακοινώνει την ημερομηνία των εκλογών, αφού φαίνεται πως έχει καταλήξει στις επιλογές του.
Για πολλούς λόγους:

Πρώτον, γιατί όσο καθυστερεί, όλα τα φώτα είναι στραμμένα πάνω του, επιτρέποντάς του να διατηρεί την πολιτική κυριαρχία. Κι αυτό σε μια προεκλογική περίοδο, είναι πολύ σημαντικό.
Δεύτερον διότι φορτώνει με νευρικότητα τους πολιτικούς του αντιπάλους, που μέσα στο άγχος και την αμηχανία τους, οδηγούνται σε λάθη.
Τρίτον, επειδή όσο δεν ανακοινώνει ημερομηνία, μπορεί και να την αλλάξει, αν αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα.


Αλλά ο βασικός λόγος που ο πρωθυπουργός δεν ανακοινώνει την ημερομηνία των εκλογών, είναι γιατί γνωρίζει, πως από την ημέρα που θα το κάνει, θα παραλύσουν τα πάντα!
Κανείς δεν δουλεύει στα υπουργεία, ούτε καν οι υπουργοί του. Η χώρα θα πέσει σε μια αδράνεια, από την οποία κινδυνεύει η παράταξη που κυβερνά, καθώς η κάθε αστοχία του κράτους θα της χρεωθεί πολιτικά. 


Συνεπώς, ο πρωθυπουργός δεν έχει άλλη επιλογή, από τα ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών στο απώτατο χρονικό σημείο που προβλέπει το Σύνταγμα.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν έχουμε κατορθώσει ούτε αυτό τόσα χρόνια. Να λειτουργεί το κράτος, ακόμα και στη προεκλογική περίοδο. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, έχουν καταφέρει να λειτουργεί το κράτος, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει κυβέρνηση. Όπως συνέβη στο Βέλγιο που οι διεργασίες των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, διάρκεσαν 18 μήνες!


Εμείς ανησυχούμε, αν θα λειτουργούν έστω και τα βασικά τις τρεις εβδομάδες που θα διαρκέσει η προεκλογική περίοδος και τις άλλες τέσσερις εβδομάδες που μπορεί η χώρα να διοικείται από υπηρεσιακή κυβέρνηση.


Για αυτό και οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα γίνουν την τελευταία στιγμή. 
Διότι αν τολμήσει να τις κάνει νωρίτερα, θα το πληρώσει κι ο ίδιος, αλλά και η χώρα…