Κλείσιμο

Του Βασίλη Χιώτη

Από μεθαύριο το πρωί, επιστρέφουμε στο σκηνικό που ζήσαμε τον περασμένο Απρίλιο και που όλοι τόσους μήνες προσπαθούσαμε να ξεχάσουμε.

Αλλά αυτό ίσως να ήταν το δικό μας λάθος. Ότι προσπαθούσαμε να ξεχάσουμε, ότι δεν έπρεπε να ξεχάσουμε, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών που μας τόνιζαν πως αν το ξεχνάγαμε, ήταν πολύ πιθανό να το ξαναζήσουμε.

Το νέο lock down, το αποφάσισε μεν η κυβέρνηση έπειτα από εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αλλά στην πραγματικότητα το επιβάλλαμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας, με την συμπεριφορά μας τους τελευταίους μήνες. Ίσως όχι όλοι μας, αλλά πολλοί από μας, που αδιαφόρησαν για τις αποστάσεις, την χρήση της μάσκας και όλα τα άλλα μέτρα αυτοπροστασίας , στα οποία δεν δώσαμε την απαιτούμενη προσοχή.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Τα παιδιά μας που διασκέδαζαν ο ένας πάνω στον άλλο. Εμείς που στις παρέες μας είμαστε συνήθως περισσότεροι από όσοι έπρεπε. Οι καταστηματάρχες που έκαναν τα στραβά μάτια για τους πελάτες τους, οι κληρικοί που παρέσυραν με λάθος κηρύγματα το εκκλησίασμά τους, οι επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς που δεν καταλάβαιναν πως θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί.

Όλοι μαζί λοιπόν δημιουργήσαμε μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, αντίστοιχη με αυτή που έχει δημιουργηθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Δυστυχώς, εδώ που φθάσαμε, δεν υπήρχε πλέον άλλη επιλογή.

Ακόμα κι ο πρωθυπουργός που πολλές φορές είχε δηλώσει πως το lock down θα ήταν η τελευταία του επιλογή, όταν θα πληροφορήθηκε χθες πως τα κρούσματα του κορωνοϊού ξεπέρασαν σε μια μέρα τα 2.600, δηλαδή 500 περισσότερα από την προηγούμενη μέρα, και οι διασωληνομένοι στα νοσοκομεία άγγιξαν τους 180, διαπίστωσε πως δεν υπάρχει άλλη λύση.

Από την επόμενη εβδομάδα δεν θα υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια στα νοσοκομεία για τους βαρέως νοσούντες. Σε δύο εβδομάδες η Ελλάδα θα κινδύνευε να ζήσει στιγμές φρίκης σαν κι αυτές που έζησαν τον Απρίλιο οι κάτοικοι του Μπέργκαμο.

Κι ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας που ενδείκνυται για αναστολή κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας, σε σχέση με τον Δεκέμβριο των εορτών και της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας. Πρώτον γιατί με δραστικά μέτρα, μπορεί να χαλιναγωγηθεί ο κορωνοϊός.

Κι αν μείνουμε όλοι στο σπίτι τον Νοέμβριο, μπορεί να ξαναβγούμε τον Δεκέμβριο. 

Και δεύτερον γιατί μέσα στον Νοέμβριο, βρίσκονται γεγονότα που θα δημιουργούσαν νέους κινδύνους συνωστισμού και μετάδοσης της πανδημίας. Ακόμα και σε τέτοιες συνθήκες κάποιοι θα ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν και φέτος στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στις 17 του μήνα. Κάποιοι άλλοι θα πήγαιναν να στριμωχτούν σε πολυκαταστήματα για τις εκπτώσεις της Black Friday. 

Ας ελπίσουμε πως θα πειθαρχήσουν όλοι στα μέτρα και η νέα περιπέτεια θα διαρκέσει μόνο ένα μήνα και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Κι αν όλα πάνε καλά, πως δεν θα ξεχάσουμε πάλι γρήγορα…