Κλείσιμο

Του Βασίλη Χιώτη

Πολλοί πιστεύαμε πως μετά την έκρηξη του λαϊκισμού στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό θα βελτιωνόταν μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου.
Αλλά διαπιστώνουμε δυστυχώς, πως υπάρχουν ακόμη κόμματα στην Ελλάδα που καθορίζουν τις θέσεις τους, όχι με βάση το δημόσιο συμφέρον, ή με γνώμονα πως είναι το σωστό και το δίκαιο, αλλά με βάση τις πολιτικές τους σκοπιμότητες και με πυξίδα το πως θα πλήξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Μόνο χθες είχαμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Οι άστοχες ενέργειες δύο υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και ορισμένων αστυνομικών οργάνων που για μια ακόμη φορά έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο στην τήρηση του νόμου, μετέτρεψαν σε μείζον πολιτικό ζήτημα, μια υπόθεση που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να μας απασχολεί μόνο ως ένα παραπολιτικό ζήτημα που ξεκίνησε με δύο διαδοχικά λάθη και κατέληξε σε μια ανόητη διαχείριση.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον δύο κόμματα εξακολουθούν να δημιουργούν εμπόδια στην θεσμοθέτηση μιας διάταξης που θα επιτρέπει στους έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως ακριβώς θα το ασκούσαν αν ζούσαν στην Ελλάδα. Κι επειδή στην Ελλάδα, πολλές φορές χάνεται η λογική για να μη χαθεί ένα πρόσκαιρο κομματικό όφελος, δεν έχουν κατορθώσει τα κόμματα να συμφωνήσουν τουλάχιστον στα αυτονόητα.  

Όποιος εξακολουθεί να πορεύεται με αυτή τη νοοτροπία, είναι σχεδόν βέβαιο πως αργά η γρήγορα θα εξαφανιστεί από το πολιτικό σκηνικό. Με αυτόν τον τρόπο έχουν εξαφανιστεί αρκετά κόμματα μετά την Μεταπολίτευση.

Επειδή υπέκυψαν στον λαϊκισμό την εποχή που μεσουρανούσαν, σταδιακά έχασαν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας μέχρι που έμειναν εκτός Βουλής και χάθηκαν.

Αλλά η πορεία τους, δεν φαίνεται να διδάσκει τις σημερινές πολιτικές δυνάμεις, που συχνά καθοδηγούνται από την πρόσκαιρη οργή των χρηστών των κοινωνικών δικτύων, αλλά κι από την εμμονή τους να κάνουν αντιπολίτευση στα πάντα, ενώ κι οι ίδιες αντιλαμβάνονται μερικές φορές πως υπερβάλλουν.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται, είναι πως αργά η γρήγορα, η λογική θα επικρατήσει. Και μαζί της θα επικρατήσουν κι όσοι υπηρέτησαν την λογική…

Μια μικρή αναδρομή στα κόμματα που εξαφανίστηκαν μόλις στα τελευταία πέντε χρόνια, θα πείσει και τους πιο δύσπιστους…