Της Σταματίνας Σταματάκου

«Ο θάνατος του 56χρονου προκλήθηκε από αιμορραγική καταπληξία, συνεπεία κακώσεων, οι οποίες προήλθαν από δήγματα ζώων», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα σε περίπου μόλις 12 ώρες, αφού παρέλαβε τη σορό του άτυχου άνδρα από το συσκευαστήριο των Λεχαινών, και άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Όσο σύντομα βγήκε η νεκροψία-νεκροτομή, τόσο και ακόμη συντομότερα κυκλοφόρησαν πηχυαίοι τίτλοι με επικρατέστερο το ρήμα «κατασπάραξαν» συνοδευόμενο με διάφορες γαρνιτούρες ανάλογα την περίσταση και πάντα φυσικά με τη βεβαιότητα. Τελικά το «κατασπάραξαν» είναι δύο ψιλές δαγκωματιές στα πόδια και δύο βαθιές δαγκωματιές στο μπράτσο.

Τα εν λόγω ρεπορτάζ συνοδεύονταν από κάτω με ανάλογα σχόλια αναγνωστών που ούτε λίγο ούτε πολύ προέτρεπαν σε φόλες, εκτελέσεις, μαζικές ευθανασίες, μπόγιες, ακόμη και απαγόρευση των σκυλιών γενικά. Σχόλια που δεν τιμούν καμία πολιτισμένη χώρα και θυμίζουν πιο πολύ τους κανόνες που επικρατούν στην Τεχεράνη. 

Το τραγικό περιστατικό προκαλεί κάποια ερωτήματα όμως. Κατ' αρχάς, ο άτυχος άνδρας γνώριζε τα σκυλιά, τάιζε τα σκυλιά, τα αγαπούσε και τον αγαπούσαν, για όσους έχουν ζήσει με σκυλιά γνωρίζουν πως είναι αδύνατο ένα σκυλί να δαγκώσει και μάλιστα θανάσιμα τον άνθρωπο που το φροντίζει. Σύνηθες είναι τα σκυλιά να υπομένουν απίστευτα μαρτύρια και βασανιστήρια από τους ανθρώπους και να μην αντιδρούν ή ακόμη και να συνεχίζουν να τους κουνούν την ουρά ή να τους γλείφουν. Αν κάποιος παρατηρήσει πόσες κακοποιήσεις ζώων καταγράφονται ετησίως και πόσες επιθέσεις από σκύλους θα το διαπιστώσει, τα νούμερα είναι ενδεικτικά.

Επίσης, φαίνεται πως ο άνδρας, που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ξαφνικά άλλαξε τις συνήθειές του αφήνοντας το κλαρκ με το κλειδί στη μηχανή και όλα του τα προσωπικά αντικείμενα 60 μέτρα μακριά από όπου βρέθηκε νεκρός, κάτι που δεν έκανε καμία άλλη φορά ενώ στο σημείο όπου εντοπίστηκε, ακριβώς δίπλα, είχε μείνει ανοιχτή η βρύση. Επιπλέον, ακόμη και κάποια πλαστικά καφάσια που βρίσκονταν εκεί παρέμειναν άθικτα σε στοίβες, η λογική λέει πως αν σου επιτεθούν δύο σκυλιά το πρώτο που κάνει είναι να αμυνθείς και να τα χρησιμοποιήσεις για να τα απωθήσεις. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε επικοινωνία του SKAI.gr με τον κτηνίατρο που βρέθηκε στο εργοστάσιο αφού εντοπίστηκε η σορός, το μοναδικό που θέλησε να πει δημόσια ήταν πως ο κηδεμόνας των ζώων και ιδιοκτήτης του συσκευαστηρίου αμέσως δήλωσε ότι τα σκυλιά είναι ιδιόκτητα και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα για την εξιχνίαση της υπόθεσης, τίποτα περισσότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες του SKAI.gr, τα σκυλιά ήταν φύλακες και ζούσαν καιρό εκεί χωρίς όμως να είναι επιθετικά και χωρίς να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα. 

Πάντως η αρχική η εκδοχή που δόθηκε από όσους γνώριζαν την κατάσταση και το τραγικό συμβάν είναι ότι ο φύλακας έπαθε κάτι παθολογικό και τα σκυλιά στην προσπάθειά τους να τον ξυπνήσουν και να τον σηκώσουν τον τραυμάτισαν. Την ίδια εκδοχή παρουσίασε και ο ιδιοκτήτης των σκυλιών. Σε κάθε περίπτωση αναμένονται οι τοξικολογικές εξετάσεις που θα φωτίσουν περαιτέρω την υπόθεση. 

Μέχρι όμως να βγουν αυτές οι εξετάσεις τα σκυλιά, και δη τα αδέσποτα και μεγαλόσωμα, θα έχουν εκ νέου στοχοποιηθεί. Ήδη σήμερα το πρωί ξύπνησαν με φόλες στην Αγία Παρασκευή Λακωνίας, προχθές υπάλληλοι του δήμου Λιβαδειάς έθαψαν εκ παραδρομής (;) ζωντανά κουτάβια, σήμερα εντοπίστηκε σκύλος στην Ξάνθη ανάπηρος από το πολύ ξύλο, πριν μία εβδομάδα πυροβόλησαν σε χωριά των Ιωαννίνων γατιά και σκυλιά ενώ βρέθηκαν ακόμη και νεκρά αρνάκια μαζί. Για όλες αυτές τις κακοποιήσεις των τελευταίων μόνο ημερών δεν είδαμε βέβαια τους ίδιους πύρινους τίτλους. Κι αυτές οι κακοποιήσεις δεν έγιναν τυχαία ή ασυνείδητα, έγιναν από έλλογα όντα με πλήρη συνείδηση, πρόθεση και γνώση των πράξεων τους. Αν κάτι μας διαχωρίζει από τα ζώα είναι η λογική, η συνείδηση των πράξεών μας, και η στοχοποίηση είναι πράξη συνειδητή της οποίας τα αποτελέσματα είναι γνωστά.