Του Βασίλη Χιώτη

«Η πολιτική, είναι μια τέχνη, που ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου έρθει ο ουρανός στο κεφάλι» είχε πει κάποτε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Κι είχε απόλυτο δίκιο. Η επικαιρότητα αυτές τις ημέρες, είναι η απόλυτη απόδειξη, πως ακόμα κι αν μια κυβέρνηση τα πάει καλά στα μεγάλα ζητήματα, μπορεί να δει την δημοτικότητά της να γκρεμίζεται, από θέματα που θεωρούνται μικρά.

Το κατάλαβε πρώτη φορά το καλοκαίρι. Που κέρδισε και τον δεύτερο γύρο της πανδημίας, κατόρθωσε να περιορίσει τις προκλήσεις του Ερντογάν, αλλά την πάτησε από τις πυρκαγιές.

Πριν τον Αύγουστο, τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν: «Αν δεν κάνουμε κανένα λάθος ή δεν συμβεί κανένα ατύχημα στην πανδημία και στα ελληνοτουρκικά, τότε δεν φοβόμαστε τίποτα».

Κούνια που τους κούναγε…

Την τελευταία εβδομάδα η κυβέρνηση βρίσκεται κάθε δεύτερη μέρα με την πλάτη στον τοίχο, για ζητήματα όπως:

  • Βροχή ανατιμήσεων στην αγορά, ακριβαίνει και το κρέας.
  • Φωτιά και λαύρα η τιμή των καυσίμων
  • Αύξηση έως και  50% στην κίνηση στους δρόμους.
  • Μέχρι και πέντε χρόνια περιμένουν σύνταξη χηρείας, οι χήρες των ναυτικών.   

Αυτά λοιπόν που στην κυβέρνηση θεωρούσαν μέχρι σήμερα κατάρα, ίσως τελικά και να ήταν ευλογία. Διότι όσο κυριαρχούσαν στην κοινωνία η πανδημία και τα ελληνοτουρκικά, όλα τα άλλα προβλήματα του κοσμάκη είχαν ξεχαστεί. Τώρα όμως ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια κι απειλούν σαν ύφαλοι το σκάφος του καπετάνιου, που κατόρθωσε να το βγάλει άθικτο από τις φουρτούνες.

Ας το έχουν λοιπόν στο μυαλό τους, όσοι κυβερνούν. Τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν μόνο τα μεγάλα ζητήματα. Αλλά και τα μικρά…