Καρκίνος του μαστού -Η πρόληψη ισοδυναμεί με ίαση

Η 25η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί και τιμάται ως η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού.  Είναι μία ημέρα που μας αφορά όλους, αλλά κατά κύριο λόγο τις γυναίκες. Είναι μία ημέρα υπενθύμισης ότι ο προληπτικός έλεγχος και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές. 

Μία μέρα υπενθύμισης και ευαισθητοποίησης για να αγωνιζόμαστε και τις υπόλοιπες 364. Να δημιουργούμε μια αλυσίδα ορμής μέσα από την οποία να ενώνουμε τις φωνές μας και να μετατρέπουμε σε δύναμη το βουβό φόβο, την ανησυχία, τις σκέψεις κάθε γυναίκας που σε κάποιο δωμάτιο νοσοκομείου λαμβάνει τη θεραπεία της. Και μόνο το άκουσμα των λέξεων ακτινοβολία και χημειοθεραπεία δημιουργεί έντονα συναισθήματα, αγωνίας για το αύριο, για τις ίδιες και τις οικογένειές τους. Χρειάζεται να αναδείξουμε τη δύναμη ψυχής που κρύβει κάθε μια γυναίκα εκείνη τη στιγμή, μια δύναμη που είναι μεγάλη. 

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να συναντήσει την καθεμιά από εμάς. Αποτελεί την συχνότερη διάγνωση κακοήθειας στις γυναίκες της σύγχρονης εποχής παγκοσμίως. Μόνο στη χώρα μας υπολογίζεται ότι μια στις δέκα γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ενήλικης ζωής της, σε αντίθεση με τους άντρες που αποτελεί μόνο το 1% συνολικά των καρκίνων που εμφανίζονται στον αντρικό πληθυσμό.

Μέσα από αυτή τη δύναμη και με τα εργαλεία που μας παρέχει η επιστήμη σήμερα,  μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο του μαστού. Γιατί η μάχη με τον καρκίνο του μαστού δεν είναι μια μάχη άνιση, αρκεί η πρόληψη να είναι πάντα οδηγός μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια νόσο που μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά, με υψηλά μάλιστα ποσοστά ίασης. Το κλειδί στην αντιμετώπισή της βρίσκεται στον προληπτικό έλεγχο.

Πρωτογενής πρόληψη δεν υφίσταται αλλά συνίσταται η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει σωστή και εξισορροπημένη διατροφή, φυσική άσκηση, διατήρηση καλού σωματικού βάρους, περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ, διακοπή του καπνίσματος, αποφυγή του άγχους.

Δευτερογενώς ο προληπτικός έλεγχος στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου και βασίζεται στο τρίπτυχο αυτοεξέταση – απεικόνιση – κλινική εξέταση. 

Το «Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού - Φώφη Γεννηματά» αποτελεί μια πραγματικότητα. Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών και μέσα από αυτό καθιερώθηκε προσυμπτωματικός έλεγχος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Μπορούν οι γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν. 

Η Πολιτεία και με αυτό το πρόγραμμα σχεδιάζει και υλοποιεί σημαντικές δράσεις. Είναι αυτή που αναζητά και προσεγγίζει τον πολίτη για να του υπενθυμίσει να φροντίσει τον εαυτό του. Ασκεί μια προληπτική πολιτική η οποία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά και άμεσα, στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. 

Με όπλα την ενημέρωση, την πρόληψη, την έγκαιρη αναγνώριση και διάγνωση, η νίκη της μάχης κατά του καρκίνου του μαστού μπορεί να επιτευχθεί. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση ισοδυναμούν με ίαση σε αυτή τη μάχη ζωής.