Του Βασίλη Χιώτη

Έχουμε χορτάσει τις τελευταίες μέρες από δηλώσεις πολιτικών στελεχών που επαινούν τους δικαστές και την Δικαιοσύνη γενικότερα, για την θαρραλέα και ασυμβίβαστη στάση  πορεία που ακολούθησαν όσο διαχειριζόταν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Όποιος προσπαθεί να χωρέσει στο κάδρο της επιτυχίας, πάει στο Εφετείο και κάνει μια δήλωση υπέρ της Δικαιοσύνης και των δικαστών, φροντίζοντας να προσθέσει πως όλοι βρισκόταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους, σε όλο αυτό τον δύσκολο δρόμο των τελευταίων επτά ετών.

AΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Είναι όμως έτσι;  Ήταν όλοι στο πλευρό της Δικαιοσύνης και ιδιαιτέρως των δικαστών που έχτισαν αυτό το κατηγορητήριο; Ή μήπως κάποιοι επιχείρησαν επί ΣΥΡΙΖΑ να εξοντώσουν αυτούς τους λίγους δικαστές που όρθωσαν το ανάστημά τους, απέναντι στην πολιτική τρομοκρατία που ασκούσε τότε η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής;

Ας θυμηθούμε ορισμένα πολύ χαρακτηριστικά περιστατικά της τελευταίας πενταετίας:

  • Πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου που παρέπεμψε σε δίκη τους 69 κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής ήταν η Πρόεδρος Εφετών Ισιδώρα Πόγκα.  Λίγο αργότερα η κ. Πόγκα τέθηκε εκτός δικαστικού σώματος (για να επανέλθει ξανά έπειτα από ένστασή της) από την ηγεσία του Εφετείου, επειδή καθυστέρησε την έκδοση δικαστικών αποφάσεων.
  • Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, ήταν ο Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος εξέδωσε το περίφημο βούλευμα των 700 σελίδων με το οποίο παραπέμφθηκε σε δίκη η Χρυσή Αυγή.Ο κ. Ντογιάκος λίγο αργότερα παύθηκε από τα καθήκοντα του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας λόγω των διαδοχικών πειθαρχικών διώξεων που του καταλογίστηκαν από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, διώξεις για τις οποίες αθωώθηκε πανηγυρικά.
  • Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που υπέγραψε την δίωξη των μελών της Χρυσής Αυγής ήταν η Ευτέρπη Γκουτζαμάνη. Στην οποία ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις να αποχωρήσει από το αξίωμά της πριν από την λήξη της θητείας της, επειδή βιαζόταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να τοποθετήσει την Ξένη Δημητρίου.

Από τα γεγονότα αυτά, προκύπτει ένα αβίαστο συμπέρασμα: Δεν  στήριξαν όλα τα κόμματα με όλες τις δυνάμεις τους,  τους δικαστικούς λειτουργούς που τόλμησαν τότε, να εναντιωθούν στο κλίμα της πολιτικής τρομοκρατίας που είχε δημιουργήσει η Χρυσή Αυγή κι ορισμένοι κρυφοί σύμμαχοί της.    

Γι αυτό θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, τώρα που προσπαθούν να βουτήξουν το ράμφος τους στη λίμνη της επιτυχίας…