Του Βασίλη Χιώτη

Τα τελευταία στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές επιβεβαιώνουν πως το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού μειώνεται, όσο μειώνεται στη χώρα η εξάπλωση των κρουσμάτων.

Αρχίζει και πάλι να επικρατεί η λογική, «αφού δεν κινδυνεύω τόσο, γιατί να ρισκάρω να κάνω ένα εμβόλιο που δεν είναι δοκιμασμένο σε βάθος χρόνου;»

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ δυσάρεστη και θέτει ακόμη πιο επιτακτικά το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού από το φθινόπωρο.

Κάποιοι ήδη αντιδρούν, υποστηρίζοντας πως η υποχρεωτικός χαρακτήρας ενός εμβολίου, είναι αντισυνταγματικός και πολύ περισσότερο αντιδημοκρατικός.

Ακούστε τον Βασίλη Χιώτη και τον Νότη Παπαδόπουλο στον ΣΚΑΪ 100,3

Δεν είναι αντισυνταγματικός, διότι το Σύνταγμα προβλέπει πως η Πολιτεία πρέπει να κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους πολίτες της χώρας.

Και σίγουρα δεν είναι αντιδημοκρατικός, όταν σε ένα κοινωνικό σύνολο, οι κανόνες που θέτει η Πολιτεία, θα πρέπει να ακολουθούνται υποχρεωτικά για να λειτουργεί ομαλά η κοινωνία.

Για να εισαχθεί για παράδειγμα ένας ιατρός στην Ιατρική Σχολή, απαιτείται ως απαραίτητο προσόν η κατοχή διδακτορικού διπλώματος. Το διδακτορικό δεν σε κάνει απαραίτητα καλύτερο ιατρό, από κάποιον που εργάζεται χρόνια σε νοσοκομείο. Αλλά αυτός είναι ο κανόνας που έχει τεθεί.

Αντιστοίχως δεν μπορεί να προσλαμβάνεται κανείς ως νοσηλευτής, αν προηγουμένως δεν έχει εμβολιαστεί. Κι όσοι υπηρετούν ήδη σε νοσοκομεία, δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπηρετούν, αν εξακολουθούν να αρνούνται να νοσηλευτούν.

Με την ίδια λογική, δεν μπορεί κάποιος να εργάζεται σε μια μεγάλη επιχείρηση και να αρνείται να εμβολιαστεί, θέτοντας σε κίνδυνο τους συναδέλφους του και την ίδια την επιχείρηση. Όπως και κάθε άλλος εργαζόμενος που έρχεται σε επαφή με το κοινό.

Αν κάποιος έχει επιλέξει να ζει μόνος του ή να εργάζεται αποκλειστικά με τηλεργασία, μπορεί να έχει το δικαίωμα να αρνηθεί το εμβόλιο. Αλλά τα παιδιά του μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο; Και ο ίδιος θα πρέπει να μπορεί να ταξιδέψει με πλοίο ή με αεροπλάνο;

Με λίγα λόγια, ακόμα κι αν ο εμβολιασμός δεν καταστεί υποχρεωτικός, κάποια στιγμή θα καταστεί αναγκαστικός. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν τα λύνουν οι νόμοι, αλλά η ίδια η ζωή…

Όμως μέχρι να τα λύσει η ζωή, μπορεί να χαθεί πολύτιμος χρόνος και μπορεί να ξαναμπούμε σε περιπέτειες…