Κλείσιμο

Του Βασίλη Χιώτη

Πριν ακόμα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών λόγω της ακρίβειας, οι πρώτες αναλύσεις και προβλέψεις για εκλογές, έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους.

«Ο Μητσοτάκης μοιράζει λεφτά, πάει φουλ για εκλογές» θα ακούσουμε και πάλι πολλές φορές σήμερα, από αναλυτές που δεν βλέπουν πιο μακριά από τη μύτη τους και από εκπροσώπους κομμάτων που έχουν βυθιστεί στην απελπισία και ψάχνουν αφορμές για εύκολη αντιπολίτευση.

Διότι είναι σαφές, ότι τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση, δεν τα ανακοινώνει για να πάει γρήγορα για εκλογές. Τα ανακοινώνει, για να παραμείνει ζωντανή ως τις εκλογές, οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεν θα αργήσουν.

Διότι είναι επίσης σαφές, πως όσο απίθανο είναι να καταφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόωρες εκλογές τον Μάιο, άλλο τόσο απίθανο είναι, να προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία και να φτάσει ως τον Ιούλιο του 2023 με την πανδημία και την ακρίβεια να μην λένε να υποχωρήσουν.

Η στήριξη των οικονομικά πιο αδύναμων  ελλήνων, είναι πια μονόδρομος για μια κυβέρνηση που θέλει να λέει, πως αφουγκράζεται την κοινωνία κι εξαντλεί κάθε δυνατότητα του προϋπολογισμού για να προστατεύσει το εισόδημά τους.

Όσοι στο παρελθόν πίστεψαν, πως την ανέχεια και την κακουχία την ξεχνούν οι έλληνες όταν είναι μακριά από τις κάλπες, το πλήρωσαν ακριβά όταν ήρθε η ώρα για τις κάλπες. Γι αυτό η κυβέρνηση ξοδεύει σήμερα και το τελευταίο δισεκατομμύριο που της περισσεύει στον προϋπολογισμό,  για να επιδοτήσει ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα.

Αλλά από την άλλη πλευρά, το σκηνικό στη χώρα, δεν είναι σκηνικό που να ευνοεί τις κάλπες, ακόμα και για την παράταξη που κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις. Και δεν θα τις ευνοεί ούτε έπειτα από δύο μήνες.

Όσες κλάψες λοιπόν ακουστούν σήμερα για τα νέα οικονομικά μέτρα που θα ανακοινωθούν, θα προέρχονται κυρίως από αυτούς που φοβούνται τις κάλπες…