Του Βασίλη Χιώτη

Πριν από ένα χρόνο, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε τον νόμο 4808. Στο άρθρο 95 αυτού του νόμου προβλέπεται ότι σε περίπτωση απεργίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα υπάρχει στο εξής «Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας», δηλαδή ένα προσωπικό ασφαλείας με το οποίο το επιβατικό κοινό δεν θα στερείται παντελώς το αγαθό των δημοσίων μεταφορών σε περιόδους κινητοποιήσεων.

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την θέσπιση αυτής της διάταξης, αλλά ουδέποτε έχει εφαρμοστεί. Και η απεργία της ΓΣΕΕ της Τετάρτης, κύλισε με τους συρμούς του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ ακινητοποιημένους. Κι όπως ομολόγησαν οι διοικήσεις των δύο μέσων σταθερής τροχιάς, ο νόμος δεν εφαρμόζεται επειδή αρνούνται να τον εφαρμόσουν οι συνδικαλιστές!

Αν είναι έτσι, αναρωτιέμαι τι νόημα έχει να νομοθετεί η Βουλή των Ελλήνων; Καλύτερα να διαλυθεί και να αντικατασταθεί από μια Βουλή των συνδικαλιστών, όπου θα ψηφίζονται και θα εφαρμόζονται μόνον οι διατάξεις που έχουν την σύμφωνη γνώμη τους. 

Να αναλάβουν και την διακυβέρνηση της χώρας. Διότι αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει στους συνδικαλιστές την εφαρμογή των νόμων που ψηφίζει η Βουλή, τότε ας κυβερνούν οι συνδικαλιστές, αφού έτσι κι αλλιώς αυτό κάνουν!

Διότι η άρνηση του προσωπικού ασφαλείας στα μέσα μεταφοράς, δεν είναι η μόνη άρνηση που προβάλλουν κι έχουν επιτύχει οι συνδικαλιστές.

-Οι συνδικαλιστές στην Υγεία, έχουν επιβάλλει να μην απολυθούν οι υγειονομικοί υπάλληλοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, παρότι εξακολουθούν να αρνούνται να εργαστούν στην πιο κρίσιμη φάση του ΕΣΥ.

-Οι συνδικαλιστές στην Παιδεία αρνούνται να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών.

-Οι συνδικαλιστές σε διάφορα σωματεία, αρνούνται να εφαρμόσουν τον νόμο που προβλέπει ότι για να προκηρυχθεί μια απεργία, θα πρέπει να υπερψηφιστεί τουλάχιστον από το 50% των μελών τους.

Με λίγα λόγια, κάποιοι συνδικαλιστές (ευτυχώς όχι όλοι) συνεχίζουν να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, όλους τους νόμους και τους κανόνες που θεσπίστηκαν για να μπει μια τάξη σε αυτή την χώρα και να μη θυμίζει πια τριτοκοσμικό κράτος.

Και καλά, αυτοί κάνουν την δουλειά τους. Αν αρχίσουν να εφαρμόζουν τους νόμους, τότε πιθανότατα θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Το ερώτημα είναι τι κάνει η κυβέρνηση, που έχει υποσχεθεί, πως δεν θα ανεχθεί φαινόμενα ανομίας και αταξίας από κανέναν. Γιατί εδώ και τρία χρόνια τα ανέχεται…