Η στραβή στη βάρδια σου

Στην διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης, όπου έκατσε στραβή στη βάρδια υπουργού ή άλλου κορυφαίου κυβερνητικού αξιωματούχου, ακολούθησαν και οι παραιτήσεις τους.

Από την εποχή της Ρένας Δούρου, που είχε πει ότι πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη αν σου κάτσει η στραβή στη βάρδια σου, έχουν κάτσει πολλές στραβές σε πολλές βάρδιες.

Κατά την διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης, όπου έκατσε στραβή στη βάρδια υπουργού ή άλλου κορυφαίου κυβερνητικού αξιωματούχου, ακολούθησαν και οι παραιτήσεις τους.

Αυτό λέγεται πολιτική ευθιξία. Και για πρώτη φορά φαίνεται ότι αρχίζει να καθιερώνεται και στη χώρα μας.

Στην τραγωδία της Μάνδρας, δεν παραιτήθηκε κανείς. Στην τραγωδία στο Μάτι, επίσης δεν παραιτήθηκε κανείς. 

Στις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021, δεν χάθηκε ούτε μια ανθρώπινη ζωή, αλλά σημειώθηκε μια οικολογική τραγωδία. Ο πρωθυπουργός απέπεμψε τους συναρμόδιους υπουργούς και προχώρησε σε ανασχηματισμό.

Στην υπόθεση των υποκλοπών, που δεν ήταν τραγωδία, αλλά εξελίχθηκε σε φαρσοκωμωδία, επίσης αποπέμφθηκαν οι υπεύθυνοι.

Και στην τραγωδία των Τεμπών, ο αρμόδιος υπουργός ανέλαβε από τις πρώτες ώρες την πολιτική ευθύνη.

Προφανώς δεν ευθύνεται ο Κώστας Καραμανλής για τον διορισμό ενός άπειρου κλειδούχου που προκάλεσε την τραγωδία. Και ευθύνεται στο μερίδιο που του αναλογεί, γιατί επί είκοσι χρόνια δεν έχει εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των συρμών.

Αλλά στο κομμάτι της πολιτικής ευθύνης, είναι αναμφισβήτητα το πρόσωπο που έπρεπε να σηκώσει το βάρος της παραίτησης και μάλιστα εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, που τέτοιες ενέργειες έχουν συνήθως καταστροφικά πολιτικά αποτελέσματα.

Αυτό έπρεπε να γίνει κι αυτό έγινε. Αυτό λέγεται επίσης συνέπεια μεταξύ αρχών και πράξεων. Επί κυβέρνησης Ν.Δ. οι στραβές στις βάρδιες, έχουν τις συνέπειες τους.

Αυτό δεν συνέβη ποτέ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ανέλαβε ποτέ την πολιτική ευθύνη υπουργός για οτιδήποτε. Και που ο πρώην πρωθυπουργός δεν θεώρησε ποτέ σκόπιμο να αποπέμψει υπουργό του.

Η  σύγκριση ήταν χθες συντριπτική, ακόμα και μέσα σε ένα περιβάλλον ανείπωτης θλίψης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε χθες στην Λάρισα με τον Κώστα Καραμανλή και ο υπουργός μόλις επέστρεψε στην Αθήνα παραιτήθηκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε χθες στη Λάρισα με τον Νίκο Παππά που καταδικάστηκε πρόσφατα από το Ειδικό Δικαστήριο και παραμένει τομεάρχης και βουλευτής του κόμματος.

Αυτές οι δύο εικόνες, πολιτικά τα είπαν όλα…