Η Πράσινη ενέργεια είναι το μέλλον

Η χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη τόσο για το μέλλον του πλανήτη, όσο και για την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των πολιτών.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί επείγουσα απειλή για τον πλανήτη μας, με δραματικές συνέπειες για τη φύση, την υγεία και την ασφάλεια μας. Ο υπερπληθυσμός και οι αυξανόμενες ανάγκες του 21ου αιώνα έχουν συντελέσει στην ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας, με το 2021 να αποτελεί το πέμπτο πιο θερμό έτος στην ιστορία του πλανήτη μας, ενώ τα σενάρια για το την εξέλιξη του φαινομένου επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα.

Βασικότερη αιτία της περιβαλλοντικής κρίσης που βιώνουμε είναι τα το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δηλαδή η συσσώρευση συγκεκριμένων αερίων στην ατμόσφαιρα, όπως  το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, και η επακόλουθη αύξηση της ακτινοβολίας που  εγκλωβίζεται στην κατώτερη ατμόσφαιρα και έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας. Τα επιβλαβή αυτά αέρια προέρχονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας,την εντατική κτηνοτροφία, και την καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων. Το 2020, η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα που καταγράφηκε ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 3 εκατομμύρια χρόνια στην ιστορία του πλανήτη μας.

Τη τελευταία δεκαετία έχουμε γίνει μάρτυρες των δραματικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών που κάποτε θα αποτελούσαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οι συνέπειες όμως δεν περιορίζονται μόνο στη φύση και στην ασφάλειά μας, αλλά γίνονται πλέον αντιληπτές και στην καθημερινότητά μας. Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί σήμερα στον πλανήτη μας, κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, κατέστησαν την ενέργεια πανάκριβο αγαθό, το οποίο ωστόσο παραμένει απαραίτητο. Η παραγωγή πράσινης ενέργειας δεν είναι πλέον μια απλή επιλογή, αλλά καθίσταται επιτακτική ανάγκη, και μάλιστα σε χαμηλό κόστος. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί εκτός των άλλων και με την παροχή σημαντικών οικονομικών κινήτρων.  

Η Ελληνική Κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα και έχει λάβει άμεση δράση προς αυτήν την κατεύθυνση, ανακοινώνοντας ουσιαστικά και ωφέλιμα μέτρα για τις Πολίτες και τις Επιχειρήσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικότερα, τα 5 προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης που εξετάζει και υλοποιεί η Κυβέρνηση είναι τα ακόλουθα:

- Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια του δημοσίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα φτάσει τα 640 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 470 εκατ. θα προέλθουν από την ΕΤΕΠ και τα υπόλοιπα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εκτιμάται ότι θα ανακαινιστούν ενεργειακά τουλάχιστον 500 κτίρια του Δημοσίου.
- Σημαντικό πρόγραμμα είναι ακόμα το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις» ύψους 450 εκατ. ευρώ. Συνολικά θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 950 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων επιχειρήσεων, με έμφαση στις μικρομεσαίες. Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ξεχωριστό προϋπολογισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας στον τουριστικό κλάδο.
- Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», πρόγραμμα το οποίο ήδη τρέχει και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Το ποσό της αμοιβής για την παραγόμενη ενέργεια είναι στα 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
- Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε Επιχειρήσεις» και το πρόγραμμα «Ενεργειακός Συμψηφισμός» (net metering). Για την μείωση του ενεργειακού κόστους προωθείται η αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό.
- Το πρόγραμμα επιδότησης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, ύψους 150 εκατ. ευρώ, με 350 χιλιάδες ωφελούμενους. Αφορά στην αντικατάσταση κλιματιστικών ψυγείων και ψυγειοκαταψυκτών.

Σε αυτά τα μέτρα, έρχεται να προστεθεί ένα ισχυρό κίνητρο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι οι δαπάνες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα πραγματοποιηθούν από το 2023 μέχρι το 2025 και θα αφορούν στην πράσινη οικονομία και στην ενέργεια, θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα τους προσαυξημένες κατά 100% με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η φορολογική τους επιβάρυνση.

Συνοψίζοντας, η χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη τόσο για το μέλλον του πλανήτη, όσο και για την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των πολιτών. Η Κυβέρνηση δείχνει να αντιλαμβάνεται απόλυτα την κρισιμότητα των στιγμών, καθώς τα μέτρα που εξετάζει και ήδη υλοποιεί, είναι εύστοχα και η εφαρμογή τους θα ανακουφίσει σημαντικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα αποτελούν μέτρα με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό την εποχή της κλιματικής αλλαγής, για το μέλλον του πλανήτη μας και των επόμενων γενεών.