Του Βασίλη Χιώτη

Με την εξέταση του τρίτου κατά σειρά μάρτυρα που εργαζόταν στη NOVARTIS, έκλεισε χθες ο πρώτος κύκλος των ερευνών της προκαταρκτικής επιτροπής που ερευνά τα αδικήματα που καταλογίζονται στον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Tι προέκυψε από τις τρεις αυτές πολύωρες καταθέσεις; Απολύτως τίποτα!

Κανένας από τους τρεις δεν δήλωσε να γνωρίζει το παραμικρό για δωροδοκίες πολιτικών προσώπων. Κανένας από τους τρεις, που υπηρετούσε στην εταιρεία από τις υψηλότερες βαθμίδες της διοικητικής ιεραρχίας, δεν κατέθεσε το παραμικρό που να αποκαλύπτει ύποπτες συναλλαγές ή συμφωνίες με πρωθυπουργούς ή υπουργούς.

Κι εύλογα δημιουργούνται τα ερωτήματα:

-Αν δεν γνωρίζουν, ή δεν έχουν να καταθέσουν τίποτα το ύποπτο, ο επικεφαλής της εταιρείας και οι δύο πιο βασικοί συνεργάτες του, για δωροδοκίες πολιτικών, ποιος άλλος μπορεί να γνωρίζει για τέτοιου είδους συναλλαγές;

-Κι αν δεν γνωρίζει κανείς από αυτούς, πως στήθηκε αυτό το περίφημο κατηγορητήριο, που ενέπλεξε δυο πρωθυπουργούς και οκτώ υπουργούς; Με ποια στοιχεία και με ποια τεκμηρίωση;

-Αφού και οι δύο άμεσοι συνεργάτες του Κωνσταντίνου Φρουζή, δήλωσαν ενόρκως πως δεν είναι εκείνοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ποια είναι η πραγματική ταυτότητα αυτών των δύο προσώπων που πήραν πάνω τους όλη την υπόθεση;

Όλα αυτά θα αποκαλυφθούν στις προσεχείς συνεδριάσεις, από τον δεύτερο κύκλο των ανακρίσεων, με την εξέταση των δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν την δικογραφία και κυρίως με την ακρόαση της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Αφού τα μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής βεβαιώθηκαν πως δεν υπάρχει κανείς με ονοματεπώνυμο που να καταθέτει στοιχεία για χρηματισμούς και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, τώρα είναι η σειρά τους να ρωτήσουν τους δικαστικούς λειτουργούς, που βρήκαν τους μάρτυρες και τα στοιχεία για να στιγματίσουν επί δύο χρόνια δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Τώρα ανοίγει λοιπόν το πιο ενδιαφέρον κεφάλαιο της υπόθεσης. Αυτό που πιθανότατα θα αποκαλύψει κι εκείνους που συνεργάστηκαν, όχι για να λάμψει η αλήθεια όπως έλεγαν, αλλά για να σπιλώσουν και να εξοντώσουν δέκα πολιτικούς τους αντιπάλους.

Ήρθε η ώρα να εξακριβώσουμε και επισήμως, αν το κατηγορητήριο με το οποίο στήθηκαν δέκα κάλπες στη Βουλή, αποτελούσε το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους, όπως είχε δηλώσει ο Δ. Παπαγγελόπουλος, ή την μεγαλύτερη σκευωρία των τελευταίων ετών, που δεν μπορούσε να εξυφανθεί χωρίς την ύπαρξη ενός υπόγειου, παραδικαστικού κυκλώματος.

Τώρα που έρχεται η ώρα των δικαστών, θα αποκαλυφθούν όλα…