Του Βασίλη Χιώτη

Μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει πως είμαστε ακόμα μακριά από το γενικό lock down, σαν κι αυτό που ζήσαμε την άνοιξη, αλλά η αλήθεια είναι πως είμαστε πιο κοντά, από ότι είμαστε πριν από ένα μήνα.

Γιατί; Διότι αυτό υποστηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, που παρακολουθούν καθημερινά τα δεδομένα.

Τι μας έλεγαν οι επιστήμονες τον Σεπτέμβριο; Πως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί θα θεωρηθούν ανεπαρκή, αν για τρεις συνεχόμενες ημέρες καταγραφούν πάνω από 500 κρούσματα. Μόνο χθες και προχθές καταγράφηκαν 1532!

Είναι συνεπώς η ώρα, που η κυβέρνηση πρέπει να διαφυλάξει αυτό που από την αρχή και η ίδια τόνιζε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Το μόνο καλό νέο στα στοιχεία των τελευταίων ημερών είναι, πως παρά την θεαματική αύξηση των κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων στις Μ.Ε.Θ. δεν έχουν αυξηθεί αναλόγως. Επειδή η ο μέσος όρος της ηλικίας των νοσούντων από κορονοϊών έχει πέσει αισθητά και στην πλειοψηφία τους είναι πλέον άτομα από 18-40 ετών. Όμως οι ηλικίες αυτές που σπανίως χρειάζονται νοσηλεία, είναι πολύ πιθανό να μεταδώσουν τον ιό, σε ευπαθέστερες ομάδες και ο αριθμός εκείνων που θα χρειαστούν νοσηλεία, να αυξηθεί απότομα και ξαφνικά.

Γι αυτό και πρέπει να υπάρξουν άμεσα και δραστικότερα μέτρα, έτσι ώστε όσοι είναι φορείς του κορονοϊού, να μην μπορούν να τον μεταδώσουν για ένα μεγάλο διάστημα.

Ποια μέτρα διασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την διακοπή της μετάδοσης;

  • Η θέσπιση υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ακόμη και σε σημεία με όχι και τόσο μεγάλο συνωστισμό.
  • Η ασφυκτική εποπτεία των σημείων που παρατηρούνται συνωστισμοί, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα μικρά καταστήματα και οι πλατείες, όπου τα μέτρα ασφαλείας δεν τηρούνται από όλους με ευλάβεια.
  • Τα τοπικά lock down για περιοχές στις οποίες παρατηρούνται πάνω από 100 κρούσματα.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1.00 ως τις 5.00 τα ξημερώματα για όλους όσους δεν έχουν σημαντικό λόγο να βρίσκονται έξω από το σπίτι τους.

Από σήμερα και μετά, κάθε μέρα που θα περνάει χωρίς την εφαρμογή τέτοιων μέτρων η χώρα θα κινδυνεύει όλο και περισσότερο. Κι αυτό φαίνεται πως το έχει πλέον αντιληφθεί και η κυβέρνηση…