Κλείσιμο

Του Νίκου Παπαδόπουλου*

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Εμμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε ότι η γαλλική γλώσσα θα γίνει η πρώτη γλώσσα στον κόσμο, αποκαλύπτοντας την ευρύτερη φιλοδοξία του. Μάλιστα, πριν από τέσσερα χρόνια κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δεσμευτεί σε μαθητές πως η γαλλική θα γίνει η πρώτη γλώσσα στην Αφρική και πιθανόν στον κόσμο. 

Η εκστρατεία που θα υλοποιήσει αυτή την υπόσχεση έχει ήδη ξεκινήσει με την Γαλλία να περιμένει με λαχτάρα το εξάμηνο που θα διατηρεί την προεδρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ποια είναι η στρατηγική που έχει ήδη χαράξει το Παρίσι; Κατά την περίοδο αυτή της προεδρίας της Γαλλίας, οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις θα πραγματοποιούνται στα γαλλικά. Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2022, η Γαλλία θα έχει την ευκαιρία να προωθήσει τη γλώσσα του Μολιέρου. Μάλιστα, ως προς αυτή την κατεύθυνση, η Politiko αναφέρει πως η κυβέρνηση της Γαλλίας είναι αποφασισμένη να καταστήσει «το 2022 ως τη χρονιά της γαλλικής γλώσσας». 

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους θα προωθηθεί η γαλλική γλώσσα είναι η προσφορά δωρεάν μαθημάτων γαλλικών στους δημόσιους υπάλληλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη, όλες οι βασικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου θα πραγματοποιούνται στα γαλλικά, παρέχοντας παράλληλα πρόσβαση σε μεταφράσεις, ενώ τόσο οι σημειώσεις όσο και οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις θα είναι επίσης στα γαλλικά. Για τον Μακρόν δεν πρόκειται για κατάλοιπο της «αποικιακής εξουσίας» με τον Γάλλο πρόεδρο να δηλώνει χαρακτηριστικά πως η γλώσσα «δεν είναι απλώς μια κληρονομιά που πρέπει να προστατευτεί. Έχει μέλλον. Η ακτινοβολία, η ελκυστικότητα των γαλλικών δεν ανήκει μόνο στη Γαλλία».

Σήμερα, πάνω 274 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο μιλούν τη γαλλική γλώσσα, την ίδια στιγμή που η αγγλική Telegraph σημειώνει πως οι Γάλλοι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία με το Brexit για να επιχειρήσουν να μειώσουν τη χρήση της αγγλικής γλώσσας, όταν αναλάβουν την προεδρία, το 2022. Σε αυτό το σημείο, ας θυμηθούμε πως τα γαλλικά αποτελούν μία από τις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και μία από τις τρεις γλώσσες εργασίας στην Κομισιόν. 

Είναι λοιπόν το 2022 η χρονιά της γαλλικής γλώσσας; 

* Ο Νικόλαος - Θεολόγος Παπαδόπουλος είναι εν ενεργεία εκπαιδευτικός γαλλικής γλώσσας στην Πρωτοβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση