Η ώρα της αλήθειας

H κοινωνία απέδειξε για μια ακόμη φορά πως ξεπερνάει και τις πολιτικές στάσεις και τα κομματικά όρια και τις απόψεις της εκκλησίας. Στέλνοντας το δικό της μήνυμα με πολλούς αποδέκτες

Το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων, λαμβάνει τέλος. Το ίδιο και η συζήτηση περί αυτού. Το ίδιο και οι αντιπαραθέσεις. Ομοίως και οι στάσεις όλων. Θεσμών, πολιτικών, πολιτών. Η δημοκρατία στο μεγαλείο της. Η αλήθεια είναι πως δεν «σκοτωθήκαμε».

Δεν υπήρξαν ακραίες αντιδράσεις, δεν πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις, δεν απειλήθηκε κανείς. Μπορεί να προξένησε εντύπωση η στάση της εκκλησίας, αλλά καταγράφηκε και μέχρις εκεί. Φυσικά και δεν νομοθετεί η εκκλησία. Ούτε δύναται να στέλνει ραβασάκια ούτε να απειλεί, εμμέσως πλην σαφώς ή ευθέως. Ο ρόλος της ανά τους αιώνες είναι διαφορετικός. Εξάλλου εν τοις πράγμασι υπήρξε διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας. Η λαϊκή ρήση το δηλώνει: ή παπάς ή ζευγάς.

 Αλήθεια είναι, επίσης, πως το εν λόγω νομοσχέδιο έδωσε αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση. Ανοιχτού διαλόγου, πολιτισμένου κατά κύριο λόγο και κυρίως δημοκρατικού. Ο καθείς και η άποψη του. Δόθηκε η αφορμή να αναπτυχθούν επιχειρήματα και να διαμορφωθεί ένα ευρύτερο κλίμα. Υπέρ κατά πλειοψηφία.

 Αλήθεια είναι, επίσης, πως η κοινωνία απέδειξε για μια ακόμη φορά πως ξεπερνάει και τις πολιτικές στάσεις και τα κομματικά όρια και τις απόψεις της εκκλησίας. Στέλνοντας το δικό της μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Από ηγεσίες κομμάτων μέχρι και το στενό όριο της γειτονιάς που σε πολλές περιπτώσεις είναι σκληρότερο από οποιαδήποτε απειλή για κομματική πειθαρχία.

 Σήμερα στη Βουλή, ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο που έρχεται να κάνει νόμο αυτό που ήδη ισχύει. Διαμορφώνει ένα κανονιστικό πλαίσιο με τη ματιά στο μέλλον. Απελευθερώνει τους ανθρώπους που θέλουν να επιλέξουν ένα διαφορετικό τροπο ζωής που, όμως, συμβαίνει εδώ και χρόνια. Οτιδήποτε άλλο ήταν και αναχρονιστικό και «φυλάκιζε». Οι αντιρρήσεις σεβαστές, ιδιαίτερα για την τεκνοθεσία. Αλλά να ισχύει για όλους. Σεβαστές και οι απόψεις της εκκλησίας και ακόμη σεβαστές οι απόψεις των πολιτών.

Τώρα, όμως, είναι η ώρα της αλήθειας και για τους βουλευτές. Δεν θα κριθεί η κοινοβουλευτική τους πορεία από την υπερψήφιση ή την καταψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Η στάση τους, όμως, είναι σημαντική. Ούτε έχουν κανένα λόγο να φοβηθούν. Ούτε από,τους ψηφοφόρους τους ούτε εκ του άμβωνος. Αλίμονο αν...

 Και οι ηγέτες λαμβάνουν το πολιτικό κόστος. Αλλά το λαμβάνουν...