Του Βασίλη Χιώτη

Mια από τις κορυφαίες προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, για την οποία πολλοί ψηφοφόροι την επέλεξαν, ήταν ότι θα βάλει τάξη στα Πανεπιστήμια. Έχουν περάσει δυόμισι χρόνια και τάξη στα Πανεπιστήμια δεν έχει μπει ακόμα. Θα μπορούσε κάποιος να της αναγνωρίσει το ελαφρυντικό, ότι σε αυτά τα δυόμισι χρόνια, κλήθηκε να διαχειριστεί πρωτοφανείς και διαδοχικές κρίσεις, που αναγκαστικά, άλλαξαν τις προτεραιότητές της. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει ακόμα να δημιουργήσει την βάση των συμμαχιών που απαιτούνται, για να εφαρμόσει ένα πλαίσιο ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ακόμα και το ειδικό σώμα φύλαξης των Πανεπιστημίων που έχει εξαγγείλει  η κυβέρνηση και που έπρεπε να έχει αρχίσει να λειτουργεί από το Φθινόπωρο, δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από το Πάσχα. Αλλά ακόμη κι αν είναι έτοιμο κάποια στιγμή να λειτουργήσει, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα λειτουργήσει αποτελεσματικά. Διότι κανένα σύστημα φύλαξης Πανεπιστημίου δεν μπορεί να λειτουργήσει, αν δεν στηρίξουν οι πρυτανικές αρχές κι οι φοιτητές και δεν το θωρακίσουν με τη στήριξή τους και τα κόμματα.

Προς το παρόν οι πρυτανικές αρχές είναι φοβισμένες. Γιατί κάθε φορά που ένας πρύτανης πάει να βάλει τάξη στο Πανεπιστήμιο, προπηλακίζεται κι εκβιάζεται  από τους γνωστούς αγνώστους κουκουλοφόρους που επί χρόνια κυκλοφορούν ανενόχλητοι στα αμφιθέατρα.

Κι από τα κόμματα, υπάρχουν κάποια, που αντί να στηρίξουν την ευνομία στην εκπαίδευση, στηρίζουν τους καταληψίες και τους μπουκαδόρους, επειδή τόσα χρόνια αυτή η κατάσταση τους βολεύει για να λειτουργούν οι φοιτητικές παρατάξεις ως θερμοκήπια αναπαραγωγής κομματικών στρατών.

Ε, όλο αυτό πρέπει κάποτε να τελειώσει. Και πρέπει να τελειώσει σύντομα. Διότι μέχρι τώρα η κοινωνία κατηγορούσε τα κόμματα της Αριστεράς για το χάος στα Πανεπιστήμια. Ενώ σε λίγο θα αρχίσει να κατηγορεί την κυβέρνηση, επειδή αθέτησε την προεκλογική της υπόσχεση.

Μέχρι τώρα η κοινωνία κατηγορούσε τα κόμματα της Αριστεράς για τα φαινόμενα βίας στα Πανεπιστήμια. Σε λίγο θα κατηγορεί την Ν.Δ. για ανοχή. Γιατί η κλεψύδρα της υπομονής κοντεύει να αδειάσει…