Κλείσιμο

Του Νίκου Παπαδόπουλου*

Η εκπαίδευση σε έναν τόπο όπου όλοι είμαστε τόσο τραγικά αυτοδίδακτοι δεν είναι σίγουρα μια εύκολη διαδικασία. Η ευθύνη του εκπαιδευτικού; Να μετατρέψει τον καθρέφτη σε παράθυρο, να απελευθερώσει τους μαθητές του από τις παρωπίδες της εποχής και να απελευθερωθεί κι ο ίδιος από τα στενά πλαίσια της τάξης. Με λίγα λόγια, έχουμε ανάγκη από μια εκπαίδευση χωρίς σύνορα που θα προσαρμόζεται στην σημερινή εποχή χωρίς να είναι έρμαιό της, θα θυμάται και θα υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία την σχέση αλληλεξάρτησης που οφείλει να έχει με την κοινωνία.

Είναι η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τον ουσιαστικό ρόλο της εκπαίδευσης επενδύοντας στη νοητική και πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου, ενός ανθρώπου που σταδιακά θα γίνεται ικανός όχι μόνο να επιλέγει το μέλλον του αλλά πολύ περισσότερο να είναι σε θέση να το δημιουργήσει. Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον απαιτείται η εκπαίδευση σε συγκεκριμένες δεξιότητες ζωής, όπως η συνεργασία, η επικοινωνία, η επίλυση προβλημάτων, η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα και η συναισθηματική επίγνωση, εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν τον άνθρωπο όχι απλώς να επιβιώνει, αλλά να ζει και να δημιουργεί το μέλλον του. Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να εξελίσσουμε σταδιακά τους μαθητές μας σε ανεξάρτητους πολίτες του μέλλοντος.

Η εκπαίδευση του σήμερα καλείται να οικοδομήσει την σύγχρονη στρατηγική της γύρω από την αναγκαιότητα ύπαρξης συνειδητοποιημένων πολιτών, ανθρώπων που γνωρίζουν και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Χρέος της είναι να εμπνέει τους μαθητές και να τους δίνει τα απαραίτητα εφόδια αφού πρώτα κατανοήσουν, να οραματιστούν την εικόνα ενός κόσμου ανθρώπινου, όπου ο καθένας θα ορίζει την προσωπική του ευτυχία σύμφωνα με τα δικά του θέλω, αλλά και με το πώς αυτά επηρεάζουν τους ανθρώπους γύρω τους. Μια εκπαίδευση με ξεκάθαρο αξιακό χαρακτήρα, βασισμένη στην αποδοχή, την δικαιοσύνη και την ελευθερία. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, έρχεται για να υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο του δασκάλου στην κοινωνία και να στηρίξει την εμπνευσμένη αφοσίωσή του στις επόμενες γενιές. 

* Ο Νικόλαος - Θεολόγος Παπαδόπουλος είναι εν ενεργεία εκπαιδευτικός γαλλικής γλώσσας στην Πρωτοβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση