Του Βασίλη Χιώτη

Είναι πλέον σαφές, πως τις τελευταίες ημέρες, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας έχει επιδεινωθεί.

Το ομολογεί ο Σωτήρης Τσιόδρας στη Βουλή. Το περιγράφει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τονίζοντας πως Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, χρειάζονται ισχυρότερα περιοριστικά μέτρα. Το φωνάζει ο Βασίλης Κικίλιας, βλέποντας και πάλι τα νοσοκομεία να πιέζονται από τις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και μάλιστα ασθενών σε πολύ νεαρές ηλικίες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση βρίσκεται και πάλι ενώπιον ενός σοβαρού διλήμματος: 

Να κλείσει και πάλι σχολεία και εμπορικά καταστήματα για να θωρακίσει και πάλι την ελληνική κοινωνία; Η να τα αφήσει ανοιχτά προστατεύοντας την οικονομία, αλλά και για να μην κατηγορηθεί πως αλλάζει γνώμη κάθε εβδομάδα;

Είναι πράγματι ισχυρά τα επιχειρήματα και της μιας, αλλά και της άλλης άποψης.

Αλλά στην πραγματικότητα δίλημμα δεν υπάρχει.

Όταν τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, από κρούσματα σε μαθητές, τότε το επιχείρημα πως τα σχολεία θα πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν, στην πραγματικότητα δεν υφίσταται.

Καλό είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά, αλλά μόνον όταν η υγεία μαθητών και καθηγητών είναι διασφαλισμένη.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για το λιανεμπόριο. Καλό είναι τα καταστήματα να είναι ανοιχτά, αρκεί να μην απειλείται με την λειτουργία τους η δημόσια υγεία.

Δυστυχώς το απότομα άνοιγμα καταστημάτων σε σχολείων, σε συνδυασμό με την διασπορά μεταλλαγμένου ιού στην Ελλάδα, αναγκάζει την κυβέρνηση να επαναφέρει την χώρα στην κατάσταση που ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Κι αυτό πρέπει να γίνει χωρίς καμιά καθυστέρηση. Όλοι πλέον ομολογούν, πως η καθυστέρηση μιας εβδομάδας  στην καραντίνα της Θεσσαλονίκης, οδήγησε ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα σε κατάσταση γενικού συναγερμού.

Επειδή αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί, η ατολμία και η αναποφασιστικότητα, δεν πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι σήμερα και αύριο που θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις.

Αυτός που επιβραβεύεται σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις, είναι εκείνος που τολμά να πάρει χωρίς καθυστέρηση επώδυνες αποφάσεις. Δεν το λέει μόνο η λογική. Το λέει και η εμπειρία του πρώτου και του δεύτερου κύματος. Τελεία. Παράγραφος.