Της Σταματίνας Σταματάκου 

4 Απριλίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, στην Ελλάδα που πρωταγωνιστεί στις κακοποιήσεις και στις εγκαταλείψεις ο πρωθυπουργός επέλεξε να βρεθεί δίπλα στα ζώα του καταφυγίου της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης και τους εθελοντές που τόσα χρόνια με αυταπάρνηση δίνουν τη ζωή τους και συχνά-πυκνά υποκαθιστούν το κράτος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά έδειξε το έντονο ενδιαφέρον του και πλέον το απέδειξε έμπρακτα με την έλευση του νέου νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας έτσι ότι η λύση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων είναι πολιτική. Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός επισκέφθηκε καταφύγιο αδέσποτων ζώων και αποτελεί μία κίνηση τόσο συμβολισμού όσο και ουσίας.

Ήταν και η πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2019 που πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει για την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας και όχι απλώς δεν απαξίωσε την ερώτησή μου αλλά έδειξε πόσο τον χαροποίησε, δεσμεύτηκε για τη μεταφορά της αρμοδιότητας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών -ένα πάγιο αίτημα του φιλοζωικού κινήματος- και την δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου που θα θέσει τους δήμους προ των ευθυνών τους. Εξάλλου το Μαξίμου αθόρυβα ουκ ολίγες φορές έχει παρέμβει σε δήμους και έχει βοηθήσει για τη βελτίωση των συνθηκών σε κυνοκομεία.

Χθες όσοι βρεθήκαμε στο καταφύγιο είδαμε τον πρωθυπουργό να παίζει με τα σκυλιά, να τα φιλάει, να τα χαϊδεύει, να μιλάει ουσιαστικά τόσο στους εθελοντές όσο και να απαντάει ευθέως και μετά πλήρους γνώσεως στις ερωτήσεις της Τασούλας Επτακοίλη για την εκπομπή Πλάνα με Ουρά, που θα προβληθεί στην ΕΡΤ το Σάββατο. Εκτός του ότι δεσμεύθηκε πως εντός 10 ημερών το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση και παρά τις πιέσεις που δέχθηκε θα παραμείνει ως έχει, επιβεβαίωσε ότι είναι αποφασισμένος να δώσει λύση στο ζήτημα και να μην οπισθοχωρήσει. 

Η επίσκεψή του στη ΖΕΗ και η συνομιλία του με την παλαιότερη εθελόντρια της οργάνωσης, Αρτεμισία Παπαγιανοπούλου, σηματοδοτεί και την κατάρριψη των μύθων που είχε καλλιεργήσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Τσιρώνης, περί εμπόρων-φιλόζωων που πωλούν αδέσποτα στο εξωτερικό για... κτηνοβασίες, πειράματα και λουκάνικα. Ο πρωθυπουργός δεν άφησε περιθώρια για την ποινικοποίηση της φιλοζωίας, όπως είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εν αντιθέσει ήταν ξεκάθαρος και τόνισε μάλιστα ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο που συντάχθηκε από τον τότε υφυπουργό Εσωτερικών και νυν υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο, έγινε μετά από συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς για την προστασία των ζώων. Δεν είναι τυχαίο ότι περισσότερα από 300 φιλοζωικά σωματεία, ομοσπονδίες, δεκάδες φορείς και ΜΚΟ σε όλη την Ελλάδα έχουν στηρίξει από την πρώτη στιγμή το νομοσχέδιο, όπως παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Σχετικά με τις κακοποιήσεις που παρατηρούνται στη χώρα μας απάντησε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιτάξεις τα μάτια τους. «Οι φίλοι δεν αγοράζονται. Ανοίξτε την αγκαλιά σας και σώστε ένα αδέσποτο», είπε κρατώντας στα χέρια του τον Peanut, που δεν αποκλείεται να είναι ο πρώτος πρωθυπουργικός σκύλος με έδρα του το Μέγαρο Μαξίμου.