Του Νίκου Παπαδόπουλου*

Τα χρώματα της γαλλικής σημασίας πλέον είναι το σκούρο μπλε και όχι το ανοιχτό μπλε όπως πριν, το λευκό και το κόκκινο. Το σκούρο μπλε όπως αναγνωρίζει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Europe 1 και ο Μαρσελέν, θυμίζει το πρωτότυπο χρώμα του 1793, επαναπροσεγγίζοντας το όραμα των πρωτεργατών της Γαλλικής Επανάστασης. Αρκετοί μάλιστα συνδέουν αυτόν τον συνειρμό με μια πιθανή στρατηγική του Γάλλου Προέδρου να πλησιάσει τα πιο συντηρητικά κοινωνικά στρώματα προσδίδοντας στο εθνικό σύμβολο της χώρας έναν περισσότερο εθνικό τόνο. 

<Στα πλαίσια της παρατήρησης, μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει πως το σκούρο αυτό μπλε εναρμονίζεται πλήρως με το έμβλημα του Σώματος των Γάλλων Πεζοναυτών (Marine Nationale). Το Μέγαρο των Ηλυσίων επιβεβαίωσε την αλλαγή, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια απόφαση την οποία ο Γάλλος Πρόεδρος είχε λάβει από τις 13 Ιουλίου του 2020. στο Υπουργείο Εσωτερικών καθώς επίσης και στην Place Beauvau.

Το σκούρο μπλε ανακαλεί στις μνήμες το ναυτικό μπλε που υπήρχε στη λάβαρα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και των Απελευθερωτών της Γαλλίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Europe 1 αυτή η αλλαγή είναι αποτέλεσμα της επιθυμίας του Γάλλου Προέδρου για επανασύνδεση με την ιδέα και το σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης. Η απόφαση αυτή έρχεται να ανατρέψει το ανοιχτό μπλε που είχε προκύψει το 1976 έπειτα από την απόφαση του Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εσταίν. Το ανοιχτό μπλε θεωρούσε πιο κατάλληλο για τηλεοπτικά μηνύματα και διαγγέλματα καθώς δεν ερχόταν σε σύγκρουση με τα χρώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν λοιπόν απαντάει στην αισθητική του Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εσταίν με μια αλλαγή μάλλον γεμάτη με συμβολισμούς. Υπενθυμίζουμε πως τον Ιανουάριο του 2022 ξεκινάει η περίοδος της προεδρίας της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται στα γαλλικά.  

* Ο Νικόλαος - Θεολόγος Παπαδόπουλος είναι εν ενεργεία εκπαιδευτικός γαλλικής γλώσσας στην Πρωτοβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση