Κλείσιμο

Του Ανδρέα Ανδρέου *

Φάκελος Μπεκατώρου˙ Φάκελος Αθλητισμός˙ Φάκελος Σεξουαλική Κακοποίηση˙ Φάκελος Τέχνη˙ Φάκελος Λιγνάδης˙ Φάκελος Μπαμπινιώτη(ς)˙ Φάκελος Αρσάκειο˙ 285 υπογραφές – καταγγελίες. Υπογραφές θαρραλέων ή αβάσιμες καταγγελίες; 

Ονομάζομαι Ανδρέας Ανδρέου και είμαι απόφοιτος του Ά Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού. Φοίτησα στο Αρσάκειο Ψυχικού από το έτος 2003 έως το έτος 2016, δηλαδή όλη μου τη μαθητική ζωή. Επιτρέπεται να εκφράσω μία προσωπική άποψη για το σχολείο μου;

Η ανοιχτή επιστολή των 285 αποφοίτων του Αρσακείου Ψυχικού στη «Καθημερινή» με γέμισε θλίψη και αγανάκτηση. Θλίψη για όσα αναφέρονται στην εν λόγω επιστολή περί ψυχικών και σεξουαλικών προσβολών σε βάρος ανήλικων μαθητών παρελθόντων ετών του σχολείου, γεγονότα στα οποία ΑΝ αποδειχθούν αληθή βρίσκομαι αυτονοήτως συμπαραστάτης και υπέρμαχος να αποδοθούν ευθύνες και κυρώσεις. Κυρίως, όμως, τελώ σε αγανάκτηση για την άνανδρη σπίλωση συλλήβδην του ακαδημαϊκού (και όχι μόνο) προσωπικού του Αρσακείου Ψυχικού. 

Παρενθετικά, θεωρώ σκόπιμο να σημειωθεί ένα ζήτημα που λίγοι γνωρίζουν. Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (ΣΑΦΕ) βρίσκεται επί σειρά ετών σε αντιπαράθεση με την Διοίκηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Βέβαια, ζήτημα αμφισβήτησης αποτελεί αν ο ΣΑΦΕ πράγματι εκπροσωπεί του αποφοίτους, αφού οι τελευταίοι βρίσκονται σε άγνοια για τις δράσεις του, πόσο μάλλον να εκπροσωπεί τους συγκεκριμένους 285 αγνώστους. Η επιστολή τους φαίνεται να μην σχετίζεται άμεσα με τον ΣΑΦΕ, γεγονός που πυροδοτεί την ανάγκη για επίσημη τοποθέτησή του. 

Ως προς την παρούσα τοποθέτηση, απευθύνεται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και έχει ως στόχο της υπεράσπιση της συντριπτικής πλειονότητας των καθηγητών και δασκάλων του Αρσακείου Ψυχικού, των δασκάλων μου. Όσοι φοίτησαν στα Αρσάκεια σχολεία γνωρίζουν και οφείλουν να ταχθούν υπέρμαχοι του ψυχικού σθένους και ιδίως της ηθικής ακεραιότητας των καθηγητών μας. Υπάρχουν διδάσκοντες που αφιέρωσαν την ζωή τους στην ολιστική παίδευση των μαθητών τους, με αξίες και γονεϊκή αγάπη. Γι’ αυτούς τους καθηγητές, που στάθηκαν δίπλα μας σαν δεύτερη οικογένεια, τάσσομαι προσωπικά πρώτος παραστάτης! Οι πόρτες των διευθύνσεων των σχολείων, τουλάχιστον σε ότι αναφορά τους πέντε διευθυντές που είχα την τύχη να γνωρίσω, ήταν πάντα ανοιχτές για τα προβλήματα των μαθητών. Το σχολείο ανά τις δεκάδες γενιές που ανέθρεψε, στάθηκε αρωγός σε μαθητές με παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, με περιβάλλοντα στιγματισμένα από οικογενειακά δράματα και φυσικά πλειάδα καθημερινών ζητημάτων. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δάσκαλός μου συγκάλυψε εν γνώση του περιστατικό προσβολής σεξουαλικής φύσεως κατά μαθητή! 

Φυσικά, περιστατικά αντιδεοντολογικής ή αντιπαιδαγωγικής συμπεριφοράς καθηγητών υπήρξαν - όπως άλλωστε σε κάθε σχολείο υπάρχουν -, τέλεσαν σε γνώση της διοίκησης και αντιμετωπίστηκαν στις πλείστες περιπτώσεις. Όμως, τέτοια περιστατικά ήταν μεμονωμένα, σπάνια και ποτέ δεν έτυχαν συγκάλυψης.

Αν υπάρχουν πράγματι μαθητές που έχουν βιώσει προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειάς τους, οι οποίοι αποφάσισαν να το δημοσιοποιήσουν, παίρνοντας θάρρος από τις δηλώσεις Μπεκατώρου, μακάρι να το πράξουν κατά το δόγμα Μπεκατώρου. Όταν και αν μπορέσουν να υπερβούν το τεράστιο ψυχικό βάρος τους και βρουν το θάρρος, να δηλώσουν επώνυμα και συγκεκριμένα τι συνέβη, που, πότε και από ποιόν, ακόμα και αν δεν υπάρχει μέσο για ουσιαστική δικαίωση. Μια τέτοια αξιέπαινη κίνηση θα μας βρει όλους υποστηρικτές, δεκάδες χιλιάδες αποφοίτους και εκατοντάδες καθηγητές σε πλήρη σύμπνοια για την προστασία του ενός, κάθε ενός και κάθε μίας, που έχει υποστεί κάθε είδους προσβλητική αντιμετώπιση στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος. Όχι όμως έτσι! Όταν βάλλεται η τιμή και η υπόληψη των δασκάλων μας, με καταγγελίες περί «διαχρονικής νοοτροπίας» τους, ενώ οι καταγγέλλοντες παίζουν πετροπόλεμο, έχω την βαθιά πεποίθηση ότι κάθε μαθητής, απόφοιτος, δάσκαλος ή κάθε απλός πολίτης οφείλει να προσλαμβάνει μια τέτοια επιστολή με επιφύλαξη. 

*Ο Ανδρέας Ανδρέου είναι φοιτητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου