Του Βασίλη Χιώτη

Μιλώντας χθες στο τηλέφωνο με έναν παιδικό μου φίλο, μου αποκάλυψε ότι δεν έχει σκοπό να εμβολιαστεί για τον κορονοϊό.

Ο φίλος μου, γόνος φτωχής οικογένειας που δούλεψε και πρόκοψε στην ζωή του στήνοντας δική του δουλειά από το μηδέν, δεν ανήκει στους αντιεμβολιαστές από πεποίθηση, ούτε σε αυτούς τους «αντισυστημικούς» τύπους που κάνουν πάντα το αντίθετο, από αυτό που ακούνε, πως πρέπει να κάνουν.

Μιλήσαμε αρκετά στο τηλέφωνο, του παρέθεσα τα ψυχρά δεδομένα και στο τέλος τον έπεισα να κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 100,3

«Μα γιατί δεν τα λες αυτά στο ραδιόφωνο και στη τηλεόραση, όπως μου τα είπες τώρα. Θα είχες πείσει πολύ κόσμο…», μου είπε πριν  κλείσουμε το τηλέφωνο.

«Εγώ έτσι τα λέω. Όπως τα λένε και πολύ άλλοι. Εσύ πόσο συχνά παρακολουθείς ειδήσεις κι ενημερωτικές εκπομπές;» του απάντησα.

Διαπίστωσα ότι δεν παρακολουθεί συχνά. Στο αυτοκίνητο ακούει μουσική και στο σπίτι προτιμά να βλέπει NETFLIX. Που και που, ανοίγει το κινητό και παρακολουθεί τα social media.

Όσες καμπάνιες κι αν κάνει η κυβέρνηση, ο φίλος μου δεν θα τις δει. Όσοι επιστήμονες κι αν μιλήσουν, ο φίλος μου δεν θα τους ακούσει.

Ανήκει στην κατηγορία αυτή των Ελλήνων, που είναι αφοσιωμένος στη δουλειά του κι ενημερώνεται μόνο για τα βασικά…

Είναι ένας από τους πολλούς, που θα πρέπει να προσεγγίσει με άλλους τρόπους η Πολιτεία για να τους πείσει να εμβολιαστούν. Γιατί δεν αρνούνται να εμβολιαστούν. Απλώς δεν τους έχει κανείς ευαισθητοποιήσει για να αντιληφθούν τι ευθύνη αναλαμβάνουν όταν δεν το πράττουν. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι περισσότεροι από τους νέους, αλλά και οι περισσότεροι τριαντάρηδες και σαραντάρηδες.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η δημοσκόπηση της PULSE που παρουσίασε χθες η τηλεόραση του ΣΚΑΪ.  Το ένα τρίτο των Ελλήνων ενημερώνονται για την πανδημία από τα κοινωνικά δίκτυα. Τα οποία δεν έχουν φτιαχτεί για να ενημερώνουν. Αλλά για να επιβεβαιώνει ο κάθε χρήστης την άποψη του, χωρίς να έχει σοβαρό αντίλογο. Είναι φτιαγμένα για να είναι ευχάριστα, όχι κι όχι για να είναι χρήσιμα…

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, στην προσπάθεια να πειστούν να εμβολιαστούν, όσοι εκ πεποιθήσεως δεν είναι αντίθετοι με τον εμβολιασμό, αλλά ακόμα δεν έχουν κλείσει ραντεβού.

Ας το σκεφτούν, όσοι προσπαθούν να τους πείσουν μέχρι σήμερα με τον λάθος τρόπο…