Του Βασίλη Χιώτη

Είναι βέβαιο πως πολλοί από τους Έλληνες δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει το μέγεθος της σημασίας που έχει για το δημοκρατικό μας πολίτευμα, η χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Όχι μόνο γιατί τιμωρήθηκαν οι ένοχοι γι αυτό το κλίμα πολιτικής τρομοκρατίας που επί χρόνια σκίαζε τη ζωή μας. Αλλά και γιατί μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Δικαιοσύνης, δεν θα τολμήσει κανείς ξανά, να ξανακάνει τα ίδια για τα επόμενα χρόνια.

Μετά την δίκη των συνταγματαρχών της Χούντας, που τιμώρησε παραδειγματικά όσους πίστεψαν ότι μπορούν να παραβιάζουν κάθε αρχή σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η Δικαιοσύνη έστειλε για δεύτερη φορά σε όλους  ένα σαφές μήνυμα: Πως η Δημοκρατία μας δεν εκβιάζεται και δεν απειλείται από κανέναν, που νομίζει ότι με την βία μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις του.

Αλλά αυτή η δικαστική διαδικασία, ανέδειξε και αδυναμίες που θα πρέπει άμεσα να διορθωθούν, για να μη μπορεί κανείς στο μέλλον να εκμεταλλευτεί νόμους και παραθυράκια για να αποφύγει την τιμωρία, όταν πραγματοποιεί σοβαρά και ειδεχθή εγκλήματα.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα, σε μια τόσο σοβαρή δίκη, οι δικαστές να εκφωνούν την ετυμηγορία τους σε μια αίθουσα από την οποία απουσιάζουν οι κατηγορούμενοι, επειδή τους δίνει το δικαίωμα αυτό η νομοθεσία. Αποτελεί ασέβεια προς το δικαστήριο, αλλά και στους συγγενείς των θυμάτων, να μη μπορούν να αντικρύσουν τα πρόσωπα των κατηγορουμένων, όταν ακούνε την τιμωρία τους. 

Κι ούτε μπορεί η Αστυνομία να οργανώνει ολόκληρες επιχειρήσεις φρούρησης των κατηγορουμένων στα σπίτια τους ή όπου αλλού κρύβονται, μέχρι να ανακοινωθούν οι ποινές τους και να συλληφθούν για να οδηγηθούν στην φυλακή.

Αυτή είναι μια αδυναμία του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα που θα πρέπει να διορθωθεί στην ακροαματική διαδικασία, τουλάχιστον για το σκέλος της εκφώνησης των δικαστικών αποφάσεων σε τόσο σημαντικές δίκες.

Αλλά αυτή δεν είναι η σοβαρότερη αδυναμία του νέου Ποινικού Κώδικα. 

Η σοβαρότερη αδυναμία του, είναι οι ήπιες ποινές που προβλέπει για τόσο σοβαρά εγκλήματα, όπως είναι η σύσταση αλλά και η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Με την ισχύουσα νομοθεσία, υπάρχει ενδεχόμενο να αποφυλακιστούν πολύ γρήγορα, όσοι από τους ενόχους, το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να οδηγηθούν στην φυλακή, λόγω του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.

Αν συμβεί αυτό, τότε θα δημιουργηθεί το παράδοξο φαινόμενο, να παραμείνουν στην ουσία ατιμώρητοι, εκείνοι που το δικαστήριο αποφάσισε να τιμωρηθούν παραδειγματικά!!    

Όπως συνέβη και με τους πρωταιτίους της Δικτατορίας, όσοι κρίνει η Δικαιοσύνη ότι πρέπει να φυλακιστούν, θα πρέπει να παραμείνουν στην φυλακή. 

Κι αυτό δεν μπορεί να το εγγυηθεί ο ισχύων Ποινικός Κώδικας. Κι αν ακόμα τροποποιηθεί σήμερα, πάλι δεν μπορεί να εφαρμοστεί για τη συγκεκριμένη δίκη.

Ας ελπίσουμε πως δεν θα υπάρξει τέτοια δυσάρεστη κατάσταση. Αλλά και για να μην υπάρξει στο μέλλον, ο Ποινικός Κώδικας θα πρέπει να τροποποιηθεί το συντομότερο δυνατό…