Ενοχη σιωπή Τσίπρα για Ροδόπη

Η καταγγελία του Γ. Αϋφαντή, πρώην διπλωματικού συμβούλου του Α. Τσίπρα για συναλλαγή ΣΥΡΙΖΑ με το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής με σκοπό την προώθηση των υποψηφίων του κόμματος Φερχάτ και Ζεϊμπέκ στη Ροδόπη αυξάνουν τον εκνευρισμό στο εκλογικό επιτελείο της Κουμουνδούρου.

Δεν θα χάλαγε ο κόσμος για ένα ροζ σημάδι στον γαλάζιο (εκ του αποτελέσματος της 21/5) εκλογικό χάρτη. Δεν κινδύνευε η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας από μία ήττα στη Ροδόπη. Αυτός που είναι εκτεθειμένος στον ακριτικό νομό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η σιωπή του Τσίπρα που κάνει τα πράγματα χειρότερα κάθε μέρα. Και είναι ο ορυμαγδός των αποκαλύψεων που συντηρεί το επίμαχο ζήτημα.

Η καταγγελία του Γ. Αϋφαντή, πρώην διπλωματικού συμβούλου του Α. Τσίπρα για συναλλαγή ΣΥΡΙΖΑ με το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής με σκοπό την προώθηση των υποψηφίων του κόμματος Φερχάτ και Ζεϊμπέκ στη Ροδόπη αυξάνουν τον εκνευρισμό στο εκλογικό επιτελείο της Κουμουνδούρου. Τίποτε καινούργιο προγραμματικά δεν υπάρχει να ειπωθεί εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπερισπασμός, η ατζέντα δεν αλλάζει, κάτι που τον στριμώχνει σε περαιτέρω αμυντική στάση.

Η στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη φανερώνει το πρόβλημα του κόμματος. Και του Α. Τσίπρα, στον βαθμό που και ο ίδιος έχει αντίληψη του ζωτικού του θέματος. Δεν γίνεται πάντως σαφές στη δημόσια σφαίρα, εάν ο Α. Τσίπρας έφερε πράγματι αντίρρηση με την επιλογή του κόμματος να συμπεριληφθούν στην εκλογική λίστα υποψήφιοι που ανοιχτά τάσσονται υπέρ της μειονότητας την οποία χαρακτηρίζουν «τουρκική» και όχι  «μουσουλμανική» όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Εάν ο Α. Τσίπρας είχε διαφωνήσει θα το ξέραμε, θα πείτε.

Και δίκιο θα έχετε. Η σιωπή του Α. Τσίπρα κρύβει στάση ενοχική.

Η επιλογή του να επισκεφθεί τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ι. Σαρμά για να εκφράσει την ανησυχία του για τη δράση του τουρκικού προξενείου αλλά και της ΕΥΠ στην περιοχή δείχνει την απέλπιδα προσπάθεια του να απεγκλωβιστεί και να ζητήσει από πάνω και τα ρέστα. Πράγμα όμως δύσκολο. Τα γεγονότα τον καθιστούν ανήμπορο.

Όσο για τον χαρακτηρισμό «μαφιόζικο» που απηύθυνε ο αρχηγός ΣΥΡΙΖΑ προς την Ντ. Μπακογιάννη αναφορικά με την επίσκεψη της στη Ροδόπη δείχνει επιπλέον και τον πανικό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε στην περίπτωση αυτή συμπεριφέρθηκε ως κόμμα εξουσίας και διακυβέρνησης. Πορεύτηκε στην πεπατημένη ενός κόμματος διαμαρτυρίας και ακτιβισμού. Ανώριμα και με τη συνήθη πονηρία του τακτικισμού, όπως πράττει χρόνια. Επόμενο την να πέσει έξω, κι εδώ. Η κοινή γνώμη υπέρμαχος της κανονικότητας ήθελε ακριβώς την αντίθετη συμπεριφορά. Πάλι οι αριστεροί της Κουμουνδούρου δεν κατάλαβαν τίποτε, κολλημένοι στις ιδεοληψίες τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να μείνει μακριά από υποψήφιους που έλκονται από την επιρροή του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής. Συμπεριφέρθηκε σαν το κόμμα «των δικαιωματιστών», αδιαφορώντας για την οφειλόμενη προσαρμογή στην κανονικότητα και την τάξη των πραγμάτων. Εάν ο Α. Τσίπρας είναι σε θέση να αναγνωρίσει πως πρέπει να κινηθεί στο εξής, ώστε να αντιστρέψει το «βατερλό» του, τότε άμεσα πρέπει να αναθεωρήσει την τακτική του στη Ροδόπη. Η σιωπή του πιθανώς να εξηγεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται στη συγκεκριμένη φάση προ της 2ης εκλογικής αναμέτρησης, όταν μια δημόσια παραδοχή θα προκαλούσε με βεβαιότητα εκλογική συντριβή και στο μοναδικό ροζ σημείο του χάρτη.

Οι αποκαλύψεις του Γ. Αϋφαντή, διπλωμάτη, πρώην συμβούλου του Α. Τσίπρα για τη συναλλαγή του κόμματος με το τουρκικό προξενείο ώστε να κινηθούν 30.000 - 40.000 ψήφοι προς τους υποψήφιους Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσείν Ζεϊμπέκ, αλλά και ταυτοχρόνως η υποταγή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην άρνηση του προξενείου να αποδεχθεί την υποψηφιότητα της δυναμικής αγωνίστριας των δικαιωμάτων Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν, λόγω «ελληνοφροσύνης» και  επειδή δεν ήταν ελέγξιμη, αποτελούν κόλαφο για την Κουμουνδούρου και καίνε τον Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εγκαίρως ενήμερος παρασκηνιακά με τον πλέον επίσημο τρόπο. Είχε γνώση των πληροφοριών ότι στους δύο υποψήφιους βουλευτές παρέχεται η αμέριστη υποστήριξη της Τουρκίας, με την άμεση εμπλοκή της στα εσωτερικά της Ελλάδας. Έως πρότινος γνωρίζαμε ότι ο Τσίπρας ήταν ενήμερος από τις Κρατικές Υπηρεσίες. Χθες, όμως μάθαμε από τον πρώην διπλωματικό του σύμβουλο ότι παρότι γνώριζε, το κόμμα του ερχόταν σε συναλλαγή με το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Και τα πράγματα παίρνουν δυσμενέστερη τροπή.

Αντί ως όφειλε, συνεπώς, να κινηθεί συστημικά ο Α. Τσίπρας ακολούθησε τακτική α λα 2015! Ο Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ οφείλει απαντήσεις. Η προσπάθεια του να επικρίνει τον Μητσοτάκη δεν παράγει αποτέλεσμα, εάν προηγουμένως ο ίδιος δεν ξεκαθαρίσει τη θέση του αναφορικά με τα γεγονότα που μεσολάβησαν έως την εκλογή των δυο μουσουλμάνων βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη. Δυο βουλευτών που επισημαίνεται ότι συμπεριφέρονται ως ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου. Βαριά πράγματα.

Ο Α. Τσίπρας άλλη μια φορά στριμωγμένος και έως στιγμής να αποφεύγει οποιαδήποτε απάντηση. Για πόσο, νομίζει, ακόμη ότι μπορεί να μείνει στη σιωπή; Η Κυριακή 25/6 έρχεται...