της Μαρίας- Αλεξάνδρας Κεφαλά *

Οι ανθρωποκτονίες γυναικών αποτελούν ένα διαχρονικό φαινόμενο. Το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς, τέτοιες ειδήσεις γίνονται όλο και πιο συχνές. Με κάθε θύμα που προστίθεται στη μακρά λίστα των γυναικοκτονιών ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για το πως μπορεί να μπει «φρένο» στα σεξιστικά εγκλήματα. Το γεγονός αυτό επιτείνει και την δική μας ανάγκη, ως πολιτεία, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να πετύχουμε τον περιορισμό της ανησυχητικής έξαρσης του φαινομένου στη χώρα. Η ανεκτίμητη αξία της ζωής πρέπει να τονιστεί με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο. Τέτοιου είδους αδικήματα που προσβάλλουν είτε άμεσα είτε έμμεσα την ανθρώπινη ζωή και έχουν ως συνέπεια το θάνατο πρέπει να αντιμετωπίζονται ανελαστικά, οριζόντια και παραδειγματικά.

Η δημοσιοποίηση υποθέσεων σεξουαλικών κακοποιήσεων, σεξουαλικής παρενόχλησης και εξουσιαστικής βίας, πρέπει να είναι το πρώτο βήμα ώστε οι δράστες να βρεθούν προ των ευθυνών τους. Και αυτό το πρώτο βήμα έγινε μέσα από το κίνημα του #MeToo, ένα κίνημα που εναρμονίστηκε πλήρως με τις προθέσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ως κοινωνία και ως πολιτεία οφείλουμε να σταθούμε δίπλα σε όλα τα θύματα έμφυλης βίας παρέχοντας τους την απαραίτητη ψυχολογική, νομική και οικονομική υποστήριξη ώστε να καταγγείλουν τα περιστατικά. Τα θύματα των πράξεων αυτών λόγω της δύσκολης θέσης τους και της κακοποίησης που έχουν υποστεί χρειάζονται μια «ασπίδα» ώστε να σπάσουν την σιωπή τους, να καταγγείλουν έγκαιρα τα σε βάρος τους εγκλήματα αλλά και να υπάρξει η σωστή πρόληψη ώστε να μην θυματοποιηθούν για δεύτερη φορά.

Η αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, θύματα, θύτες και επίδοξους θύτες ότι η πολιτεία διαθέτει και τα αντανακλαστικά και τη δύναμη να πατάξει τέτοια φαινόμενα. 

Κάθε κίνηση και κάθε νομοθετική πρωτοβουλία στοχεύει στην προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως ανηλίκων, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, πολιτών τρίτων χωρών και όλων εν γένει εκείνων των κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση απέναντι στους θύτες. Δε θέλουμε να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τον κύριο στόχο μας που δεν είναι άλλος από την πρόληψη και την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων. Ενώνουμε τις φωνές μας και τις δυνάμεις μας για να σπάσουμε το απόστημα του φόβου που μπορεί να διακατέχει τα θύματα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση δρα και ενεργεί στη χάραξη πολιτικής. Πολιτικής που εστιάζει στην ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών σε όλους τους χώρους της κοινωνικής, της εργασιακής και της πολιτικής ζωής. Η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο έννομο αγαθό και προστατεύεται απόλυτα και αδιαπραγμάτευτα. Η σκληρή εγκληματικότητα που πλήττει βάναυσα και ανεπανόρθωτα τους πολίτες και τη ζωή τους, επιβάλλει από μέρους της πολιτείας μια καθαρή και ισχυρή απάντηση, με νομοθετικές πρωτοβουλίες που λειτουργούν ως εργαλείο στα χέρια των δικαστικών λειτουργών.

Άλλωστε, ο θεσμός της Δικαιοσύνης τελεί σε άμεση σχέση με την κοινωνία και τους πολίτες και οφείλει να ακολουθεί, να εναρμονίζεται και να υπηρετεί την πραγματική ζωή αλλά και να προστατεύει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Η Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφαλά είναι βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας