Δεν είναι όλοι αριστεροί του χαβιαριού

Δεν ανήκουν όλοι όσοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, στην κατηγορία των σαλονάτων και της Αντουανέτας

Ένας μικρός σάλος ακολούθησε χθες, μετά την αναφορά του πρωθυπουργού στους αριστερούς του χαβιαριού και τους φιλελεύθερους πολυτελείας.
Πρώτα από όλα έχει ενδιαφέρον ότι πρώτος που αντέδρασε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναγνώρισε αμέσως τον εαυτό του στους αριστερούς του χαβιαριού, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε κανέναν. Αν λοιπόν ΣΥΡΙΖΑ δεν πίστευε πως εκφράζει τους αριστερούς του χαβιαριού γιατί αντέδρασε σε κάτι που δεν τον αφορά;


Ενδιαφέρον επίσης είχαν κι οι αναφορές διαφόρων κύκλων της αγοράς, της οικονομίας και των βορείων προαστίων, που επίσης αναγνώρισαν τον εαυτό τους στους φιλελεύθερους πολυτελείας.

Αλλά ας δούμε την ουσία: Όποιος υποστηρίζει ότι δεν έχουν νόημα τα μέτρα στήριξης των αδύναμων επειδή είναι ψίχουλα, ή επειδή θέτουν σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας, είναι μακριά νυχτωμένος και σίγουρα δεν έχει πάει πρόσφατα σε λαϊκή αγορά ή σε σούπερ μάρκετ.


Όποιος υποστηρίζει πως τα πενήντα ευρώ που θα πάρουν ως αύξηση οι συνταξιούχοι δεν είναι τίποτα, όπως και η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ, είναι απλά εκτός τόπου και χρόνου. Προφανώς δεν ξέρει τι είναι, να μη σου φτάνει ο μισθός για να βγει ο μήνας και δεν έχει μεγαλώσει παιδιά με στερήσεις και ιδρώτα.


Από την άλλη πλευρά, είναι εύκολη δικαιολογία για την κυβέρνηση να βαφτίζει αριστερούς του χαβιαριού και αναλυτές του Κολωνακίου, όσους της ασκούν κριτική για να την αποφύγει.
Μπορεί να φορολόγησε για πρώτη φορά τα κέρδη διυλιστηρίων και των παραγωγών ενέργειας, αλλά τις τράπεζες ούτε που τις άγγιξε. Τους φοροφυγάδες ούτε αυτή η κυβέρνηση κατόρθωσε να τους εντοπίσει, ενώ δεν είναι και τόσο δύσκολο αν υπάρχει βούληση. Την αισχροκέρδεια στην αγορά δεν την πάταξε. Την έλλειψη στα φάρμακα δεν την έχει αντιμετωπίσει ακόμα.


Άρα δεν ανήκουν όλοι όσοι της ασκούν κριτική, στην κατηγορία των σαλονάτων και της Αντουανέτας.
Μπορεί σε κάποιες περιστάσεις να υποστηρίζει αυτήν την άποψη, αλλά όχι σε όλες…   
 

TAGS: market pass