Κλείσιμο

Αυστραλία τα έμαθες τα νέα;

Tου Γιάννη Πιτταρά

Ήταν 1η Ιουλίου του 2001 στην μακρινή Αυστραλία όταν η πολιτεία της Βικτώριας εφάρμοζε με νόμο την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους, όπου σερβίρεται φαγητό.

Εστιατόρια, καφετέριες, μπυραρίες και φαστ-φουντ, κλήθηκαν να εφαρμόσουν άμεσα το νόμο προστατεύοντας – όπως απαιτούσε το υπουργείο Υγείας - τους παθητικούς καπνιστές και κυρίως τα παιδιά.

Οι παραβάτες (καταστηματάρχες και καπνιστές) απειλούνταν με σημαντικά χρηματικά πρόστιμα, σε μια χρονική περίοδο όπου σύμφωνα με το αυστραλιανό υπουργείο Υγείας κάθε μέρα είχε υπολογιστεί ότι από το κάπνισμα έχαναν τη ζωή τους 52 Αυστραλοί πολίτες, παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία είναι μια από τις λίγες χώρες όπου οι καπνιστές αποτελούν γύρω στο 20% του πληθυσμού της χώρας και το τσιγάρο είναι υπό διωγμό αφού απαγορεύεται ακόμα και σε ανοιχτά ποδοσφαιρικά γήπεδα!

Οι καταστηματάρχες, αν και είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της απαγόρευσης, άρχισαν να βάζουν όρους και προϋποθέσεις.

Η βασική τους ένσταση ήταν το γεγονός – σύμφωνα με τους τότε ισχυρισμούς τους – ότι θα επιβαρύνονταν με σημαντικές δαπάνες αφού ήταν υποχρεωμένοι να τοποθετήσουν υπαίθρια τραπέζια με θερμάστρες (για το χειμώνα) προκειμένου να ικανοποιήσουν και τις ανάγκες των καπνιστών.

18 χρόνια μετά, με την Ελλάδα να επιχειρεί να εφαρμόσει τον δικό της αντικαπνιστικό νόμο, ένας Έλληνας υπουργός Υγείας ήρθε να δώσει τη λύση στο «πάγιο» αίτημα των… Αυστραλιανών καταστηματαρχών!

«Θα επιδοτήσουμε τις θερμάστρες» είπε ο υπουργός μας, για να μην κάθεται ο κόσμος που καπνίζει στο κρύο…

Όσοι σπεύσατε να σχολιάσετε με αρκετή δόση ειρωνείας την σχετική ιδέα, προφανώς δεν διαβάσατε πίσω από τις γραμμές, την αγωνία ενός υπουργού για την πιθανή μελλοντική αύξηση των ιώσεων όσων βρεθούν απροστάτευτοι στο καταχείμωνο με ένα τσιγάρο στο στόμα…