Του Βασίλη Χιώτη

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, συμπυκνώνονται σε μια φράση που είπε χθες η Όλγα Γεροβασίλη:
«Εμείς λέμε ότι δεν θέλουμε να γίνει λίμπα η διαδικασία και ζητάμε από τον Πρόεδρο της Βουλής να την προστατεύσει. Περιμένουμε την απάντησή του για τα επόμενα βήματά μας».

Με άλλα λόγια, ή θα γίνει αυτό που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή οι βουλευτές του θα κάνουν τη Βουλή γυαλιά καρφιά. Σπουδαία αντίληψη! Και βαθύτατα δημοκρατική!!

Αλλά αυτή ήταν πάντα η λογική του ΣΥΡΙΖΑ. Η λογική του αμφιθεάτρου. Συμφωνεί η πλειοψηφία του αμφιθεάτρου με την άποψή μας; Όλα καλά. Δεν συμφωνεί η πλειοψηφία με την άποψή μας; Καίμε το αμφιθέατρο και μπλοκάρουμε την διαδικασία.

Το ζήτημα όμως, δεν είναι το τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τζαννακόπουλος, ο Πολάκης κι η Γεροβασίλη.

Το ζήτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση, που εκλέχθηκε με την ισχυρή λαϊκή εντολή να αποκαταστήσει την νομιμότητα σε όλες τις πτυχές του πολιτεύματος, αλλά και της κοινωνίας.

Και στην προκειμένη περίπτωση, να προστατεύσει το Κοινοβούλιο, από όσους επιδιώκουν να το διαλύσουν.Δεν κατόρθωσε να το διαλύσει η Χρυσή Αυγή. Δεν πρέπει να το κατορθώσει και κανείς άλλος.

Όπως η Αστυνομία εμπόδισε χθες την κατάληψη της Πατησίων από σαράντα κουκουλοφόρους, έτσι και η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει την κατάληψη μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής από δύο γενειοφόρους. Εκ των οποίων μάλιστα ο ένας, κάθε φορά που παρανομεί, τρέχει να κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική του ασυλία. 

Διότι αν επιτραπεί σε δύο βουλευτές να καταλάβουν μια αίθουσα του Κοινοβουλίου με το έτσι θέλω, τότε γιατί να μην επιτρέπεται σε δέκα άλλους λεβέντες να εισβάλλουν στον Άγιο Σάββα και σε άλλους δέκα στη Φιλοσοφική Σχολή επειδή έτσι θέλουν;

Διότι αν επιτραπεί στον κ. Πολάκη να κάθεται όπου θέλει στη Βουλή χωρίς να το δικαιούται, την επόμενη εβδομάδα θα καπνίζει όπου θέλει και την μεθεπόμενη θα προπηλακίζει όποιον θέλει.

Κι αν συμβεί αυτό, τότε η κυβέρνηση θα έχει αθετήσει μια από τις εμβληματικές προεκλογικές της δεσμεύσεις. Αυτή που έλεγε πως θα εφαρμόζει ισότιμα την τήρηση των νόμων, ανεξαρτήτως με το ποιον θα έχει απέναντί της…