Της Σταματίνας Σταματάκου

Στην Ελλάδα των εκατομμυρίων αδεσπότων δύο αποφάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης εν έτει 2015 και κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ απαγόρευαν σε Ευρωπαίους κτηνιάτρους να παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα οι οποίοι ως επί το πλείστον ήταν εθελοντές και ασκούσαν δίχως κέρδος το επάγγελμά τους, ως λειτούργημα. Δεν μπορούσαν να στειρώσουν, να εμβολιάσουν και να τσιπάρουν αφιλοκερδώς. Το ΥΠΑΑΤ τότε ικανοποίησε το αίτημα του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου ενώ οι μηνύσεις κατά των δήμων που προσπαθούσαν να στειρώσουν δωρεάν αδέσποτα  με ξένους κτηνιάτρους έπεφταν "βροχή".

Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου 4039/2012 για τη δημιουργία διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. Στην ηλεκτρονική αυτή βάση καταχωρούνται από τους κτηνιάτρους, που έχουν πιστοποιηθεί, τα στοιχεία που αφορούν στην αναγνώριση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και τα στοιχεία αναγνώρισης του ιδιοκτήτη τους. Με τον ίδιο νόμο (4039/2012) προβλέφθηκε η πιστοποίηση των κτηνιάτρων και η χορήγηση κωδικού πρόσβασης στη ηλεκτρονική βάση. Ακολούθως εκδόθηκαν το 2015 δύο αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης για την διαδικασία πιστοποίησης των κτηνιάτρων που θα χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής ζώων και την στείρωση αδέσποτων ζώων.

Χθες, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε δεκτές τις αιτήσεις επτά φιλοζωικών οργανώσεων προχώρησε στην ακύρωση εν μέρει δυο αποφάσεων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του έτους 2015 οι οποίες δεν επέτρεπαν στους Ευρωπαίους κτηνιάτρους να παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα.  Οι φιλοζωικές οργανώσεις που προσέφυγαν στο ΣτΕ υποστήριξαν ότι οι υπουργικές αποφάσεις του 2015 δεν είναι νόμιμες καθώς δεν επέτρεπαν στους κτηνιάτρους υπηκόους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν πιστοποίηση και να παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα. Όπως ανέφεραν οι οργανώσεις στις προσφυγές που κατέθεσαν στο ΣτΕ ως προς αυτό το σκέλος οι υπουργικές αποφάσεις θα έπρεπε να ακυρωθούν.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτές τις προσφυγές και με δυο αποφάσεις του, έκρινε πως ο αποκλεισμός αυτός των ευρωπαίων κτηνιάτρων συνεπάγεται περιορισμό στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών εντός της ΕΕ, κάτι που δεν είναι νόμιμο.

Είναι λυπηρό για την χώρα μας ότι άνθρωποι που διέσχισαν χιλιάδες χιλιόμετρα με μόνο τους γνώμονα την αρωγή στα αδέσποτα της Ελλάδας βρέθηκαν να διώκονται. Ελληνίδα κτηνίατρος μου έχει περιγράψει στο παρελθόν σκηνή που στα κρυφά στείρωνε δωρεάν στην κλινική της μαζί με Ευρωπαίους κτηνιάτρους δεκάδες αδέσποτα ζώα ενώ στο παρελθόν είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τις αστυνομικές αρχές λόγω αυτού. Η απόφαση τουλάχιστον αποποινικοποίησε την προσφορά των Ευρωπαίων κτηνιάτρων στα αδέσποτα της χώρας μας.