Κλείσιμο

Του Βασίλη Χιώτη

Κάποιες φορές, μια κυβέρνηση απολογείται, όχι γιατί έκανε κάποιο λάθος, αλλά γιατί  απλώς αρνείται την πραγματικότητα!

Αυτό και συνέβη και με την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα που δημοσιοποιήθηκε προχθές και προκάλεσε μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Δεν θα γινόταν τόση φασαρία, αν ορισμένοι υπουργοί δεν επιμένουν να ωραιοποιούν την κατάσταση στα νοσοκομεία και να καλλωπίζουν την αλήθεια.

Επί μήνες επιμένουν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όσο υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό. Κι έρχεται τώρα η μελέτη των καθηγητών να υπογραμμίσει, πως η υποδομή του ΕΣΥ μπορεί να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά μέχρι 400 διασωληνωμένους.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Επί μήνες επιμένουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, πως δεν κινδυνεύει περισσότερο ο ασθενής που διασωληνώνεται σε απλό κρεβάτι νοσοκομείου. Κι έρχεται η μελέτη των καθηγητών και τους τρίβει την αλήθεια στα μούτρα!

Τις τελευταίες εβδομάδες, αν ακούσεις ορισμένους υπουργούς να μιλούν για την πανδημία, σου δημιουργείται η αίσθηση πως η Ελλάδα έγινε Ελβετία. Ε, δεν έχουμε γίνει Ελβετία, παρότι δεν έχουμε γίνει ακόμα και Μπέργκαμο…

Αν πρέπει λοιπόν να κρατήσουμε την ουσία από την μελέτη αυτή και από τον θόρυβο που επακολούθησε, αυτή είναι πως η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει κι άλλο, τώρα που έρχεται η μετάλλαξη Όμικρον.

Κι όπως από το καλοκαίρι οι επιστήμονες ζητούσαν επίμονα να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και ελήφθησαν με καθυστέρηση τριών μηνών (ο περιορισμός των ανεμβολίαστων τον Νοέμβριο και η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για άνω των 60 τον Δεκέμβριο) έτσι και σήμερα ζητούν πρόσθετα μέτρα εγκαίρως για να θωρακιστούμε παραπάνω για την μετάλλαξη Όμικρον.

Χθες ελήφθη το πρώτο, η υποχρέωση μοριακού τεστ για να έλθει κάποιος στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Ας ληφθούν εγκαίρως και τα υπόλοιπα, για να μην τρέχουμε ξανά, πίσω από τις μελέτες των επίστημόνων…