Του Νικόλαου - Θεολόγου Παπαδόπουλου*

Η γενιά που μεγαλώνουμε δεν έχει ιδέα από έμπρακτη υποστήριξη και αλληλεγγύη σε χώρες διπλανές μας που βρίσκονται σε πόλεμο εν έτει 2022. Δεν μαθαίνει κανείς στα παιδιά τι είναι η διαμαρτυρία και στέκονται απαθείς στις ειδήσεις ποστάροντας στο Facebook και στο Instagram. Αποσβολωμένοι μπροστά σε ένα κινητό, έχουν όση ενημέρωση χρειάζονται για να παραμείνουν τελικά σιωπηλοί και προβληματισμένοι. Κι όσο μένουμε αδρανείς απέναντι στο τέρας, καταλήγουμε - μάλλον άθελά μας - να οικειοποιούμαστε μια τόσο ενοχλητική ουδετερότητα, μια στάση που δεν δικαιολογείται να διατηρείται εν καιρώ μεγάλης ηθικής κρίσης. 

Αυτές τις μέρες φοβήθηκα πολύ. Φοβήθηκα μήπως χωρίς να το θέλω δικαιώσω τον Καμύ και καταλήξει το σχολείο να μας προετοιμάζει για έναν κόσμο που δεν υπάρχει. Η αγωγή των νέων είναι καθοριστικής σημασίας να βασίζεται στην ανθρωπιστική παιδεία έτσι ώστε τα παιδιά να διαμορφώσουν μια βαθιά θετική στάση απέναντι σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ιδιαίτερη αξία της ανθρώπινης ζωής. Καίριο ζητούμενο, αποτελεί η καταννόηση των νέων αναφορικά με την αξία της ανθρώπινης υπόστασης, προσεγγίζοντάς τη στο πλαίσιο ενός υγιούς οικουμενισμού, απορρίπτοντας παράλληλα κάθε εθνικιστικό και ρατσιστικό ίχνος. 

Είναι γεγονός πως σε κάθε πόλεμο το βλέμμα όλων πέφτει στα παιδιά. Σε εκείνα που καλούνται να διαχειριστούν τον πιο σκληρό εφιάλτη που βίωσαν βίαια και σε εκείνα που μένουν πίσω και βλέπουν στην τηλεόραση όλα όσα συμβαίνουν δίπλα τους σαν μια ταινία που τρομάζει. Ας ωθήσουμε τους μαθητές μας στην σύμπραξη, στο νοιάξιμο ας γίνουμε παράδειγμα, ας βρούμε μαζί τους έμπρακτες λύσεις να απαλύνουμε έστω λίγο τον πόνο των ανθρώπων στην Ουκρανία. Δεν αρκεί να μιλάμε στη νέα γενιά για το τι είναι πόλεμος και τι ειρήνη αλλά πολύ περισσότερο χρειάζεται να την πάρουμε από το χέρι και να αγωνιστούμε μαζί της στέλνωντας σε εκείνους που μας χρειάζονται ρούχα, τρόφιμα κι ότι άλλο μπορεί να εμποδίσει το τέρας από την προσπάθειά του να σταματήσει την ροή της αγάπης.

Ο Νικόλαος - Θεολόγος Παπαδόπουλος είναι εκπαιδευτικός