Του Βασίλη Χιώτη

Μόλις συμπληρώθηκαν τρεις μέρες με κάπως πιο χαμηλό αριθμό κρουσμάτων από κορονοϊό, οι έλληνες άρχισαν πάλι να σκέφτονται, όπως σκεφτόταν πριν την καραντίνα.

Πότε θα ανοίξουν οι ταβέρνες; Θα πάμε διακοπές φέτος τα Χριστούγεννα; Θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα;

Τρεις μέρες που τα πράγματα δείχνουν κάπως καλύτερα κι αρχίσαμε ήδη να σκεφτόμαστε σαν να μην περάσαμε ποτέ καραντίνα και σαν να μην ακούσαμε ποτέ τίποτα για τα νοσοκομεία που δεν είχαν κενό κρεβάτι.

AKΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Κι αυτός είναι κι ο κίνδυνος και για την κυβέρνηση που θα κληθεί σε λίγες μέρες να αποφασίσει, τι θα ανοίξει και τι θα κρατήσει κλειστό.

Όσο θα μειώνονται τα κρούσματα και θα βελτιώνεται η κατάσταση στα νοσοκομεία, τόσο θα αυξάνεται και η πίεση προς τον πρωθυπουργό, να απελευθερώσει ξανά όλες τις λειτουργίες της αγοράς και της κοινωνίας που σφραγίστηκαν με το lock down, ενώ είναι σαφές πως δεν είναι ακόμα ώρα για τέτοιες επιπολαιότητες.

Όταν όλοι ανεξαιρέτως οι επιστήμονες τονίζουν πως χρειαζόμαστε τουλάχιστον ακόμα δεκαπέντε μέρες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και για να επανέλθουμε σε επίπεδα διαχειρίσιμα από τις δομές του κράτους, δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για λειτουργία χώρων που λειτουργούν μόνο υπό συνωστισμό, όπως είναι τα χειμερινά θέρετρα και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Όταν όλοι ανεξαιρέτως οι επιστήμονες, αλλά κι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φωνάζουν πως υπάρχει κίνδυνος να μας χτυπήσει τρίτο και φονικότερο κύμα της πανδημίας, επειδή δεν διαχειριστήκαμε σωστά το δεύτερο, δεν είναι δυνατόν εμείς στην Ελλάδα να συζητάμε πότε θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα, τα παιχνιδάδικα και τα ξενυχτάδικα.

Κι αν δεν το αντιλαμβάνονται οι ‘Ελληνες, ας ελπίσουμε να το αντιλαμβάνονται τουλάχιστον στην κυβέρνηση που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις. Γιατί όσο θα περνάει ο καιρός, τόσο θα πιέζονται στο Μαξίμου για να τα ανοίξουν όλα πριν τα Χριστούγεννα.

Αλλά όταν θα περάσει  η πανδημία, οι κυβερνήσεις δεν θα κριθούν από το πόσο ευχάριστες αποφάσεις πήραν φέτος τα Χριστούγεννα. Θα κριθούν από το πόσες απώλειες είχαν στο σύνολο της πανδημίας. Κι ας ελπίσουμε ότι η χώρα μας τότε, σε αυτόν τον πίνακα, να βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη…