Κλείσιμο

Του Φώτη Καρύδα*

Θεσσαλονίκη 1926. Η πόλη της Μακεδονίας έχει επιβιώσει από πολέμους, μία καταστροφική φωτιά, έχει γίνει «φτωχομάνα» για τους πρόσφυγες και οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον. Σταυροδρόμι πολιτισμών, λοιπόν, η όμορφη Θεσσαλονίκη, και ο καθηγητής και βουλευτής Νικόλαος Γερμανός σκέφτηκε να διοργανώσει μία «διεθνή εμποροπανήγυρη». Πήρε άδεια από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και η πρώτη, όπως τη λέμε σήμερα, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 17 Οκτωβρίου.  

Και αφού ταξιδέψαμε τόσο πίσω στον χρόνο, ας πάμε ακόμη ένα χρόνο πιο πίσω. Το 1923 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής ο Λεωνίδας Ιασωνίδης. Σε αυτόν, σύμφωνα με το βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη «Οι Λαοί των Βαλκανίων», ο… λαϊκός θρύλος έχει χρεώσει πολιτικές υποσχέσεις όπως «- Θα σας χτίσουμε σχολεία – Μα δεν έχουμε παιδία – Θα σας φτιάξουμε και παιδία».  

Αυτές οι… υποσχέσεις – λαϊκά ανέκδοτα μας ήρθαν στο νου όταν ακούσαμε την ομιλία, αλλά και τη συνέντευξη Τύπου, του αρχηγού του Σύριζα Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μία ομιλία και μία συνέντευξη που έφερε στο μυαλό μας τον «πράσινο ήλιο», «λεφτά υπάρχουν», «λεφτόδεντρα» και υποσχέσεις για «αλλαγές» που θύμιζαν… εποχές βγαλμένες από τη ναφθαλίνη.  

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι το σύνθημα «Νέα Αρχή» ήταν του ΠΑΣΟΚ το 2015. Ο κ. Χρηστίδης θα μπορούσε να κατηγορήσει για πολλά… copy paste τον κ. Τσίπρα και την ομάδα του. Από τα χρώματα και της μουσικές που προσπαθούσαν να ξυπνήσουν στους ψηφοφόρους κάποιας ηλικίας μνήμες ΠΑΣΟΚ μέχρι και τη φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου που κάποιες φορές μιμείται ο πρώην πρωθυπουργός όταν θέλει να «ψαρέψει» σε ότι έχει απομείνει από αυτή τη δεξαμενή ψήφων των δεκαετιών του ’80 και του ’90. 

Και τι δεν είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ… Μίλησε για τον εμβολιασμό που «δεν προχωράει όπως θα έπρεπε να προχωρήσει» ξεχνώντας ότι ο τομεάρχης υγείας του κόμματός του εμβολιάστηκε πριν από λίγες ημέρες. Ο άνθρωπος που συγκυβέρνησε με ΑΝΕΛ και μέλη της Κυβέρνησης του είχαν φωτογραφηθεί σε εκδήλωση με μέλη της Χρυσής Αυγής κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ψαρεύει στην ακροδεξιά». Μίλησε για «νεόπλουτους», ο άνθρωπος που από την Κυψέλη και τα σχολεία της Γκράβας μένει σε βίλα στο Σούνιο, έκανε διακοπές σε κότερο εφοπλιστή και στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο.  

Και φυσικά από τη στιγμή που, όπως λέει ο λαός «το τάξιμο δεν βλάπτει», αφού προσπάθησε να πείσει ότι ανήκει στη μεσαία τάξη με ύφος που θύμιζε ταινία του Ξανθόπουλου, άρχισε να τάζει τα… πάντα. Κατώτατο μισθό 800 ευρώ, διαγραφές χρεών, φοροελαφρύνσεις, προστασία α΄ κατοικίας, αναδιάταξη τραπεζικού συστήματος, ενισχύσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα και τόσα άλλα. Ξέχασε ότι για πολλά από αυτά που έταζε ευθύνονται οι αποφάσεις που πήρε το κόμμα του όταν ήταν κυβέρνηση. Και γιατί να μην το ξεχάσει; Και γιατί να μην υποσχεθεί πράγματα… λαγούς με πετραχήλια; Εξάλλου, πρώτη φορά είναι; Έτσι δεν έλεγε ότι θα σχίσει τα μνημόνια με ένα άρθρο και ένα νόμο; Μόνο που αυτή τη φορά ο λαός δεν θα τον αφήσει να αθετήσει για δεύτερη φορά τις υποσχέσεις του γιατί δεν θα του επιτρέψει να κυβερνήσει. Τα παθήματα γίνονται μαθήματα και τα παθήματα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη νωπά στους Έλληνες. 

Και αφού, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν θα κληθεί από τον λαό να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του άρχισε να τάζει χωρίς… αρχή, μέση και τέλος. Το μόνο που δεν έταξε ήταν… γαμπρούς και νύφες σε ελεύθερες και ελεύθερους… 

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε άρθρο του αναφέρει ότι «η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα μετά από τέσσερις ώρες δεν έβγαλε είδηση». Έμπειρος δημοσιογράφος ο κ. Κούλογλου ξέρει να αναγνωρίζει την είδηση. Τι ήθελε όμως και το έγραψε; «Αφρούς» έβγαλε από τον στόμα ο διορισμένος φρουρός του Αλέξη Τσίπρα, ο Παύλος Πολάκης. Συνέστησε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει γυαλιά. Του είπε να αφήσει την πολιτική και να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία, τόνισε πόσο «παιδί του λαού» είναι ο Αλέξης του, και τόσα άλλα. Μία ανάρτηση σε πρώτο πρόσωπο (ενικού και πληθυντικού) μέσα από την οποία ήθελε να υπενθυμίσει στον κ. Κούλογλου ότι το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης στο κόμμα είναι κάτι σαν τις προεκλογικές υποσχέσεις…   

Ο Φώτης Καρύδας είναι δημοσιογράφος