«Καθάρισε» το Μαρόκο και κατέκτησε την τρίτη θέση στον κόσμο η Κροατία! Δείτε τα γκολ

Η Κροατία ήταν ανώτερη κόντρα στο Μαρόκο, το εξαργύρωσε (2-1) με τους Γκβάρντιολ (7') και Όρσιτς (42', από ασίστ του Λιβάγια) και κατέκτησε την 3η θέση σε Μουντιάλ για 2η φορά στην ιστορία της.

Στο... μυαλό των κόουτς:

O Ζλάτκο Ντάλιτς παρέταξε την Κροατία με σύστημα 4-2-3-1 και τον Λιβάκοβιτς στην εστία. Στο δεξί άκρο της άμυνας τοποθετήθηκε ο Στάνισιτς, στο αριστερό ο Πέρισιτς και στο κέντρο της οι Σούταλο και Γκβάρντιολ. Το δίδυμο στα χαφ συνέθεταν οι Κόβασιτς και Μόντριτς, με τους Μάγιερ και Όρσιτς να είναι στα δύο άκρα και τον Κράμαριτς στο πλάι του Λιβάγια.

Από την άλλη, ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί επανέφερε την τετράδα στην άμυνα και το 4-1-4-1 για το Μαρόκο. Ο Μπόνο στο τέρμα, με την άμυνα να αποτελούν, από δεξιά προς τα αριστερά, οι Χακίμι, Νταρί, Ελ Γιακίμ, Αλάχ. Ως εξάρι μπροστά τους ο Άμραμπατ, με τους Σαμπίρι και Ελ Κανούς ως εσωτερικά χαφ, τους Ζιγιέκ και Μπουφάλ στα δύο άκρα και τον Εν Νεσίρι στην κορυφή.

Το ματς:

Η Κροατία μπήκε με επιθετικές διαθέσεις στο παιχνίδι έναντι του Μαρόκου που ξεκίνησε νωθρά.

Στο 2' ο Μπόνο έδιωξε παρακινδυνευμένα και παραλίγο να βάλει ένα... επικό αυτογκόλ. Εντέλει, η μπάλα μπήκε στα δίχτυα του στο 7', όταν μετά από εκτέλεση φάουλ του Μάγερ, ο Πέρισιτς πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο Γκβάρντιολ με κεφαλιά-ψαράκι νίκησε τον Μπόνο για το 1-0 της «χρβάτσκα».

Οι Μαροκινοί κατάφεραν να απαντήσουν άμεσα (9') και μάλιστα με πανομοιότυπο τρόπο. Ο Ζιγιέκ εκτέλεσε το φάουλ, ο Μάγιερ έδιωξε λανθασμένα προς τα πίσω και ο Νταρί πετάχτηκε στο ύψος της μικρής περιοχής σκοράροντας και εκείνος με κεφαλιά, για το 1-1.

Ωστόσο, το Μαρόκο όχι μόνο δεν κατάφερε να χτίσει πάνω στην άμεση αντίδρασή του, αλλά είδε την Κροατία να συνεχίζει να απειλεί. Στο 10' και στο 14' τα σουτ εκτός περιοχής από τους Πέρισιτς και Στάνισιτς, αντίστοιχα, πέρασαν άουτ. Στο 18', μετά από ανάκτηση σε καίριο σημείο, σε πρώτο χρόνο το σουτ του Όρσιτς κόντραρε, ενώ σε δεύτερο η κεφαλιά του Κράμαριτς έλαβε το «στοπ» από τον Μπόνο. Στο 24' ο τελευταίος καθάρισε με διπλή προσπάθεια το τελείωμα του Μόντρις, με τη δεύτερη μάλιστα να είναι με... σφαλιάρα στην μπάλα προ του Λιβάγια!

Σταδιακά οι Αφρικανοί άρχισαν να ανεβάζουν ρυθμούς. Μάλιστα, στο 29' είχαν μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Χακίμι έκανε ωραία «μπούκα», όμως η μπαλιά του δεν βρήκε στον σωστό βηματισμό τον Εν Νεσίρι, ενώ στο 37' η κεφαλιά του τελευταίου μετά από εκτέλεση κόρνερ του Ζιγιέκ, έφυγε δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Εντέλει, η Κροατία εξαργύρωσε το καλύτερό της πρόσωπο στο πρώτο μέρος, παίρνοντας εκ νέου προβάδισμα στο 42': Σε μια φάση που έδειχνε να χαλά για τη «χρβάτσκα», ο Λιβάγια έκανε ωραίες προσποιήσεις και έστρωσε στον Όρσιτς, ο οποίος με μονοκόμματη φαλτσαριστή σουτάρα έστειλε την μπάλα στην απέναντι γωνία, δοκάρι και μέσα! Το 2-1 ήταν και το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου μέρους.

Το Μαρόκο άρχισε με αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Σαΐρ να περνά στη θέση του Σαμπίρι. Καλύτερο ξεκίνημα και πάλι από την Κροατία, με τον Όρσιτς να δοκιμάζει και πάλι το πόδι του, στο 47', με την μπάλα να κοντράρει και να περνά κόρνερ.

Εν συνεχεία, ακολούθησαν αρκετές αλλαγές -αναγκαστικές αυτές των Κράμαριτς και Ελ Γιαμίκ- που έριξαν τον ρυθμό. Στο 71' ο Βλάσιτς δοκίμασε το πόδι του από μακριά. Για να φτάσουμε στο 74', όταν οι δύο ομάδες ζήτησαν από... ένα πέναλτι. Αρχικά, οι Κροάτες με τον Γκβάρντιολ -με τον Άμραμπατ να τον έχει ανατρέψει καθαρά- και στην εξέλιξη οι
Μαροκινοί με τον Χακίμι. Ωστόσο, ρέφερι (Ιμπραχίμ Αλ Τζασίμ Αμπντουλραχμάν από το Κατάρ) και VAR συμφώνησαν πως δεν υπάρχουν παραβάσεις.

Όσο το παιχνίδι έμπαινε στην τελική ευθεία, το Μαρόκο ανοιγόταν όλο και περισσότερο, με την Κροατία να βρίσκει κι άλλους χώρους. Βέβαια, η καλύτερη ευκαιρία μέχρι το φινάλε -και μάλιστα στην τελευταία φάση (90'+6')- άνηκε στο σύνολο του Ρεγκραγκί, με την κεφαλιά του Εν Νεσίρι από πλεονεκτική θέση να φεύγει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Έτσι, το 2-1 έμεινε μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα, με τους Κροάτες να πανηγυρίζουν.

Διαιτητής: Ιμπραχίμ Αλ Τζασίμ Αμπντουλραχμάν (Κατάρ).

Πηγή: sport-fm.gr