Κλείσιμο

«Muchachos, ahora nos volvimos a ilusionar»: Οι Αργεντίνοι τραγουδάνε για το... όνειρό τους - Βίντεο

Υπάρχει ένα σύνθημα που δονεί τα γήπεδα του Κατάρ και συνδέει τον Μέσι, τον Μαραντόνα και τα όνειρά τους

<Πάμε λίγο πίσω… Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2021, η Αργεντινή υποδεχόταν στο «Μονουμεντάλ» τη Βολιβία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ένας ματς που ουσιαστικά εξασφάλισε για την «αλμπισελέστε» τη συμμετοχή της στο Μουντιάλ. Είχε, όμως, αρκετές ιδιαιτερότητες. Διότι εκτός από τη σημασία του, σήμανε και την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα στη… μετά εποχή του κορωνοϊού. Το παρών στο ιστορικό γήπεδο της Ρίβερ Πλέιτ, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του διαχρονικά για την εθνική ομάδα, έδωσαν 21 χιλιάδες Αργεντίνοι.

Είδαν την ομάδα του Λιονέλ Σκαλόνι να επικρατεί εύκολα με 3-0, με το κλίμα να είναι πανηγυρικό. Τα Μέσα είχαν στήσει κάμερες έξω από το γήπεδο για να καταγράψουν το «πάρτι» πρόκρισης, με έναν τύπο να πλησιάζει αυτή του «TycSports». Ο λόγος για τον Φερ Ρομέρο, ο οποίος ανέφερε on air πως έχει έτοιμο το νέο τραγούδι, που θα γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών και θα ακολουθεί παντού την «αλμπισελέστε». Σίγουρα, ο ίδιος δεν περίμενε να φτάσει να γίνει ένα από τα πιο γνωστά συνθήματα παγκοσμίως…

«Ξεκίνησα να το γράφω τον περασμένο Ιούλιο. Επικαλέσθηκα τον θάνατο του Ντιέγκο (σσ. Μαραντόνα). Είχε κάποιες χαλαρές ιδέες και άρχισα να τις ενώνω», είχε πει όταν άρχισε να γίνεται επιτυχία και συνέχισε: «Μου φαίνεται θα αρχίσω να εισπράττω δικαιώματα», είπε αστειευόμενος και κατέληξε: «Όταν το έγραφα, δεν σκέφτηκα ποτέ το οικονομικό όφελος, αλλά το έκανα λόγω πάθους».

Η Αργεντινή έχει αρχίσει να γεμίζει με ελπίδες τους 46 εκατ. κατοίκους της χώρας, όπως και τους εκατομμύρια υποστηρικτές της ανά τον κόσμο. Έχει ήδη κατακτήσει το Copa America, πήρε και το Finalissima σε αυτό το υποτυπώδες… διηπειρωτικό με αντίπαλο την Ιταλία. Πήγαινε στο Μουντιάλ με πιθανότητες για να το κατακτήσει, ελπίζοντας πως στην τελευταία μεγάλη διοργάνωση του Λιονέλ Μέσι θα γραφτεί ιστορία. Κανείς δεν το έλεγε δυνατά, ειδικά μέσα στην ομάδα αλλά όλοι το είχαν στο μυαλό τους. Μέχρι που το τουρνουά στο Κατάρ ξεκινά και αρχίζει η κατήφεια…

Η Σαουδική Αραβία «τουμπάρει» το πέναλτι του Λιονέλ Μέσι και σοκάρει (2-1) τους Λατινοαμερικάνους. Τα χαμόγελα και η προσμονή, μετατρέπονται σε λυπημένα πρόσωπα και έντονη ανησυχία περί… πρόωρου αποκλεισμού. Ο «Λίο» βγαίνει μπροστά κόντρα στο Μεξικό, σκοράρει με τρομερό σουτ εκτός περιοχής και λύνει τον γόρδιο δεσμό, με τον Έντσο Φερνάντες να βάζει το κερασάκι στην τούρτα με γκολάρα. Το 2-0 ήταν αρκετό για να αναπτερώσει το ηθικό των Αργεντινών, οι οποίοι θυμούνται το αγαπημένο τους σύνθημα και το τραγουδάνε στα αποδυτήρια. Ήταν η πρώτη μικρή νίκη τους.

«Muchachos, ahora nos volvimos a ilusionar», και το πάρτι ξεκινά! Τι λέει, όμως, αυτό το τραγούδι που έχει γίνει το αγαπημένο σύνθημα των Αργεντινών και ένα από τα πιο γνωστά σε όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα; Συνδέει τον Λιονέλ Μέσι και τον Ντιέγκο Μαραντόνα, τους δύο μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που γέννησε το άθλημα, με τα όνειρα των οπαδών της «αλμπισελέστε»…

«Γεννήθηκα στην Αργεντινή,
στη χώρα του Ντιέγκο και του Λιονέλ,
των παιδιών της Μαλβίνας που δεν θα ξεχάσω ποτέ.
Δεν μπορώ να σας το εξηγήσω,
γιατί δεν θα καταλάβετε
τους τελικούς που χάσαμε, πόσα χρόνια έκλαψα για αυτούς.
Αλλά αυτό τελείωσε γιατί στο Μαρακανά
ο μπαμπάς κέρδισε ξανά τον τελικό με τους brazucas (σσ. υποτιμητικό παρατσούκλι για τη Βραζιλία)...
Παιδιά, τώρα ενθουσιαστήκαμε ξανά.
Θέλω να κερδίσω το τρίτο, θέλω να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής.
Μπορούμε να δούμε τον Ντιέγκο στους ουρανούς,
μαζί με τον Δον Ντιέγκο (σσ. ο πατέρας του Μαραντόνα) και την Λα Τότα (σσ. η μητέρα του) να ενθαρρύνουν τον Λιονέλ».

Το 2-0 επί της Πολωνίας έδωσε το… σύνθημα για να τραγουδήσουν ξανά οι Αργεντίνοι. Παίκτες, επιτελείο και οπαδοί έγιναν μια αγκαλιά και συνέχισαν να τραγουδούν, με τα μάτια τους να λάμπουν από ευτυχία και ελπίδα. Η πρόκριση και μάλιστα ως πρώτη από τον όμιλο στα νοκ-άουτ του Μουντιάλ, έφερε την Αυστραλία στον δρόμο της Αργεντινής. O Μέσι βγήκε ξανά μπροστά και οδήγησε την παρέα του στα προημιτελικά, με τον Ντίμπου Μαρτίνες να βάζει το χεράκι του στο φινάλε. Τι καλύτερο από το να πανηγυρίσεις την πρόκριση (2-1) με το αγαπημένο σου τραγούδι…

\

Ο προημιτελικός απέναντι στην Ολλανδία ήταν δραματικός. Tο «Lusail Stadium» είχε περισσότερους από 50 χιλ. διαψασμένους Αργεντινούς, που μετρούσαν ένα-ένα τα βήματα προς τον τελικό και την κούπα. Το πρώτο από τα τέσσερα έγινε με την Αυστραλία, το δεύτερο ήταν στον αγώνα με τους «οράνιε». Το ματς έδειχνε να πηγαίνει ιδανικά για την «αλμπισελέστε», αλλά ξαφνικά έγινε… χαμός. Το 2-0 ως το 83’, έγινε 2-2 στο 90’+11’ με απίθανη κομπίνα των παικτών του Φαν Χάαλ, με την αναμέτρηση να πηγαίνει στην παράταση. Οι Αργεντίνοι δεν έδειξαν να πτοούνται ιδιαίτερα, αφού συνέχιζαν να τραγουδούν. Ακόμα και όταν οδηγήθηκε στα πέναλτι, συνέχισαν το ίδιο. Όταν ο Ντίμπου έβγαλε τα δύο και ο Λαουτάρο πέτυχε το νικητήριο, σφραγίζοντας το εισιτήριο της πρόκρισης, τότε όλοι μαζί άρχισαν ξανά το τραγούδι!

Το σύνθημα αυτό συνεχίζει να δονεί τους δρόμους της Ντόχα αλλά και τα γήπεδα κάθε φορά που η Αργεντινή παίζει. Το ίδιο θα συμβεί και την Τρίτη το βράδυ και πάλι στο «Lusail» όπου αναμένεται να βρεθούν καμια 60αριά χιλιάδες οπαδοί της «αλμπισελέστε». Ίσως και περισσότεροι… Ελπίζοντας πως το τρίτο από τα τέσσερα βήματα θα γίνει, πλησιάζοντας το όνειρό τους. Την κατάκτηση της κορυφής του κόσμου μετά το 1986.

«Muchachos, ahora nos volvimos a ilusionar
quiero ganar la tercera, quiero ser campeon mundial»…

Πηγή: sport-fm.gr