Μουντιάλ 2022: Ο Σέζνι τα έβγαζε, ο «Λέβα» το έβαλε και η Πολωνία φουλάρει για πρόκριση

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σέζνι που κατέβασε τα… ρολά (πιάνοντας και πέναλτι) και τον Λεβαντόφσκι να σκοράρει για πρώτη φορά σε Μουντιάλ

Κλώτσησε την ευκαιρία η Σαουδική Αραβία και την… άρπαξε η Πολωνία! Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον ανίκητο Σέζνι που έβαλε μέχρι και πέναλτι και τον Λεβαντόφσκι να σπάει την κατάρα σκοράροντας για πρώτη φορά σε Μουντιάλ, η Πολωνία λύγισε τους εξαιρετικούς Σαουδάραβες με 2-0 και τους καβάλησε στη βαθμολογία «βλέποντας» πρόκριση.

Δέκατη σερί ήττα της Σαουδικής Αραβίας από ευρωπαϊκή ομάδα σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ στα επτά πιο πρόσφατα έχει δεχτεί 28 τέρματα και δεν έχει σκοράρει κανένα!

Με την Αργεντινή παίζει την τελευταία αγωνιστική η Πολωνία, με το Μεξικό η Σαουδική Αραβία που έμεινε στους τρεις βαθμούς και με νίκη την τελευταία αγωνιστική θα βρεθεί στην επόμενη φάση!

Στο μυαλό του κόουτς

Με 4-4-2 παρέταξε την Πολωνία ο Τσέσλαβ Μίχνιεβιτς. Ο Σέζνι στην εστία με τους Κας, Κίβιορ, Γκλικ, Μπερεζίνσκι στην τετράδα της άμυνας. Οι Μπιέλικ, Κριχόβιακ στα χαφ, με τους Φρανκόφσκι, Ζιελίνσκι στα πλάγια και οι Μίλικ, Λεβαντόφσκι αποτέλεσαν το δίδυμο στην επίθεση.

Με 4-3-3 κατέβασε τη Σαουδική Αραβία ο Ερβέ Ρενάρ. Ο Αλ-Οβαΐς στο τέρμα με τους Αμπντουλχαμίντ, Αλ-Αμρί, Αλ-Μπουλαϊχί, Αλ-Μπουραΐκ στην άμυνα. Αλ-Μαλκί, Κανό, Αλ-Ναϊτζί στα χαφ, με τους Αλ-Νταουσάρι, Αλ-Μπρικάν στα εξτρέμ και στην κορυφή της επίθεσης τον Αλ-Σεΐρι.

Το ματς

Με περίσσια αυτοπεποίθηση μετά τη νίκη επί της Αργεντινής στην πρεμιέρα, η Σαουδική Αραβία μπήκε με διάθεση να κυριαρχήσει. Ανεβάζοντας την ένταση και με καλή κυκλοφορία της μπάλας, η ομάδα του Ερβέρ Ρενάρ ήταν ανώτερη στο ματς και έφτιαξε μια πολύ μεγάλη φάση στο 13’ με τον Σέζνι να βγάζει το εξαιρετικό σουτ του Κανό. Το ματς σκλήρυνε και είχαμε τέσσερις κίτρινες κάρτες από το 15’ ως το 20’, με τις τρεις εξ αυτών για τους Πολωνούς και τον Κας να γλιτώνει την αποβολή. Η πρώτη τελική για την ομάδα του Μίχνιεβιτς ήρθε στο 26’ από στατική φάση και με την κεφαλιά του Μπιέλικ που σταμάτησε στον Αλ-Σεϊρί ενώ η μπάλα είχε πορεία προς την εστία.

Η Σαουδική Αραβία πατούσε με σχετική ευκολία στην αντίπαλη περιοχή, ήταν ανώτερη αλλά είχε λανθασμένες επιλογές στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και αυτό το εκμεταλλεύτηκε με την μεγάλη ποιότητα που διαθέτει από τη μέση και μπροστά η Πολωνία. Ήταν το 39ο λεπτό με τον Σέζνι να βρίσκει με βαθιά μπαλιά τον Κας, αυτός τον Φρανκόφσκι που περίμενε το overlap του συμπαίκτη του για να του την περάσει ξανά, με τον Κας να γυρίζει στον Λεβαντόφσκι, αυτός να τσιμπάει και να σπάει στον Ζιελίνσκι που με μονοκόμματο σουτ στην κίνηση έγραψε το 1-0!

Πέντε λεπτά αργότερα, είχαμε on field review για μαρκάρισμα του Μπιέλικ στον Αλ Σεϊρί, με τον διαιτητή να δείχνει εν τέλει την άσπρη βούλα. Ο Αλ-Νταουσάρι ανέλαβε την εκτέλεση, ο Σέζνι (που ίσως να μην πατούσε τη γραμμή) τον «ψάρεψε» και το έβγαλε, ενώ με τρομερή επέμβαση έβγαλε και το εξ επαφής ριμπάουντ του Αλ-Σεΐρι για να κρατήσει το σκορ ως είχε, που έμεινε και ως το φινάλε του ημιχρόνου.

Όπως τελείωσαν το πρώτο μέρος, έτσι ξεκίνησαν και το δεύτεροι οι Σαουδάραβες που είχαν τον απόλυτο έλεγχο και είχαν κλείσει στο μισό γήπεδο τους Πολωνούς. Στο 55’ η Σαουδική Αραβία άγγιξε την ισοφάριση με τον Αλ-Νταουσάρι να βλέπει τον Σέζνι να τον σταματάει σε τετ-α-τετ, ενώ πέντε λεπτά αργότερα ο Αλ-Μπουραϊκάν αστόχησε από πλεονεκτική θέση μέσα από την περιοχή. Δευτερόλεπτα μετά, ο ίδιος παίκτης έκανε κακό σουτ από καλό σημείο για να σπαταλήσει άλλη μία φάση.

Η ασφυκτική πίεση των Σαουδαράβων… πέρασε αναίμακτα για τους Πολωνούς που εμφανίστηκαν στο ματς και άγγιξαν δις το γκολ, αλλά τα δοκάρια σταμάτησαν Μίλικ (63’) και Λεβαντόφσκι (66’). Οι Ασιάτες συνέχιζαν να πιέζουν, είχαν άλλη μια τεράστια φάση στο 78’ με τον Αλ-Μακλί που δεν βρήκε εστία για εκατοστά και εν τέλει πλήρωσαν την αστοχία τους.

Ήταν το 82ο λεπτό, με τον Λεβαντόφσκι να «μυρίζεται» το τραγικό λάθος στην αντίπαλη άμυνα και να εκτελεί τον Αλ-Οβάις για να γράψει το τελικό 2-0, πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ της καριέρας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, κλειδώνοντας τη νίκη για τους Πολωνούς.

Πολωνία (Τσέσλαβ Μίχνιεβιτς): Σέζνι - Μπερεζίνσκι, Κίβιορ, Γκλικ, Κας - Μπιέλικ, Κριχόβιακ, Φρανκόφσκι, Ζιελίνσκι - Μίλικ, Λεβαντόφσκι.

Σαουδική Αραβία (Ερβέ Ρενάρ): Αλ-Οβαΐς – Αμπντουλχαμίντ, Αλ-Αμρί, Αλ-Μπουλαϊχί, Αλ-Μπουραΐκ – Αλ-Μπουραϊκάν, Αλ-Μαλκί, Κάνο, Αλ-Νταουσάρι – Αλ-Ναϊτζέι – Αλ-Σεΐρι.

Πηγή: sport-fm.gr