Μουντιάλ 2022: Η Νότια Κορέα 2-1 την Πορτογαλία στο 91'και... τσεκ για τους «16»

Φοβερή ανατροπή από τους Κορεάτες, οι οποίοι πέταξαν εκτός Μουντιάλ την Ουρουγουάη

Συγκλονιστικό φινάλε επιφύλασσε ο 8ος όμιλος του Παγκόσμιου Κυπέλλου, με τους Νοτιοκορεάτες να χαμογελούν στο... πλάι των Πορτογάλων! Οι Ασιάτες επικράτησαν (2-1) -με φοβερή ανατροπή στο 90'+1'- κι έτσι πήραν εκείνοι τη 2η θέση πίσω από τους Ίβηρες, καθώς υπερτέρησαν επί της Ουρουγουάης (που την ίδια ώρα νίκησε 2-0 της Γκάνας) στο κριτήριο της καλύτερης επίθεσης.

Ο Όρτα άνοιξε το σκορ μόλις στο 5', με τον Γιουνγκ-Γουόν Κιμ να ισοφαρίζει στο 27' και τον (νεοεισελθόντα) Χι-Τσαν Χουάνγκ να λυτρώνει την ομάδα του Πάουλο Μπέντο στις καθυστερήσεις, χαρίζοντάς της την πρόκρισης στους «16» για 3η φορά στην ιστορία της (2002 και 2010 οι άλλες δύο). Πολύ καλή εμφάνιση από τον Ιν-Μπέομ Χουάνγκ του Ολυμπιακού, πέρασε αλλαγή στο 81' ο Ουί-Τζο.

Το ματς:

Η αναμέτρηση ξεκίνησε χωρίς ρυθμό μεν, αλλά με γκολ στα πρώτα λεπτά δε, στην πρώτη φάση του αγώνα! Συγκεκριμένα στο 5' ο Νταλότ πάτησε περιοχή από δεξιά, έσπασε στο ύψος της μικρής περιοχής, με τον Όρτα να σκοράρει με πλασέ στην κίνηση για το 1-0 της Πορτογαλίας.

Εν συνεχεία, οι Ίβηρες ήλεγχαν, με τους Νοτιοκορεάτες να προσπαθούν να πιέσουν ψηλά. Όσο περνούσαν τα λεπτά η ομάδα του -τιμωρημένου- Πάουλο Μπέντο άρχισε να ανεβάζει στροφές, έχουσα ως κύριο εκφραστή των προσπαθειών της τον Σον. Μάλιστα, στο 17' πέτυχαν γκολ με τον Τζιν Σουν Κιμ, το οποίο όμως ακυρώθηκε για οφσάιντ.

Εντέλει, στο 27' η Νότια Κορέα κατάφερε να φέρει το ματς στα ίσα: Ύστερα από εκτέλεση κόρνερ, ο Ρονάλντο έκανε πολύ κακό διώξιμο, ουσιαστικά στρώνοντας στον Γιουνγκ-Γουόν Κιμ που σκόραρε με ωραία προβολή από κοντινή απόσταση.

Στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου ημιχρόνου ο ρυθμός άρχισε να αυξάνει. Στο 30' η φάση με το τρομερό χαμένο τετ-α-τετ του Ρονάλντο ήταν ως μη γενόμενη ελέω οφσάιντ, ενώ στο 40' ο Ντιόγκο Κόστα μπλόκαρε μετά το δυνατό σουτ εκτός περιοχής που έπιασε ο Σον. Στα τελευταία λεπτά ο Βιτίνια το πήρε… επ' ώμου για το 2-1 με ωραίες ενέργειες. Αρχικά, στο 42' το σουτ του αποκρούστηκε από τον Κιμ, με τον Ρονάλντο να πιάνει κεφαλιά-ψαράκι, χωρίς όμως να μπορεί να δώσει στην μπάλα κατεύθυνση προς την εστία, ενώ στο 44' (πάλι μετά από ωραία ενέργεια του άσου της Παρί), ο Όρτα έκανε το σουτ, με τον πορτιέρε των τυπικά γηπεδούχων να μπλοκάρει.

Το δεύτερο μέρος άρχισε χωρίς αλλαγές. Ακόμα μια ακυρωμένη (για οφσάιντ) μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Ρονάλντο, αυτή τη φορά στο 52', ωστόσο πολύ οριακή. Από το 55' και μετά η Νότια Κορέα αύξησε την πίεσή της για το γκολ που θα της έδινε την πρόκριση ως δεύτερη (εάν παρέμενε το 2-0 για την Ουρουγουάη) λόγω καλύτερης επίθεσης. Στο 56' έτρεξε εξαιρετική αντεπίθεση, με τον Σον να μην μπορεί να ολοκληρώσει πετυχημένα. Στο 67' ο Ιν-Μπέομ Χουάνγκ έπιασε δυνατό σουτ από το ύψος του ημικυκλίου της μεγάλης περιοχής, με τον Ντιόγκο Κόστα να αποκρούει, ενώ στο 71' υπήρξαν διαμαρτυρίες για πέναλτι ύστερα από γύρισμα του Σον και κόντρα στον Κανσέλο, με το ριπλέι όμως να μη δείχνει κάτι το επιλήψιμο (φάνηκε να βρίσκει στο σώμα η μπάλα).

Στο 81' επιστρατεύτηκε και ο Ουί-Τζο του Ολυμπιακού μαζί με τον Χουάνγκ Χι-Τσαν. Όσο περνούσαν τα λεπτά αυξανόταν η πίεση των Νοτιοκορεατών, όπως φυσικά και η αγωνία τους! Εντέλει, δικαιώθηκαν στο 90'+1', αξιοποιώντας... κόρνερ της Πορτογαλίας! Έκλεψαν την μπάλα, με τον Σον να διανύει το μισό γήπεδο και να περνά στον Χι-Τσαν Χουάνγκ, ο οποίος πλάσαρε εύστοχα. Οι τυπικά γηπεδούχοι προστάτευσαν το προβάδισμά τους μέχρι το φινάλε, το οποίο τους βρήκε με τα... κινητά στα χέρια για να βλέπουν τι συμβαίνει στο άλλο ματς, το τέλος του οποίου τους βρήκε με την πρόκριση.

Πηγή: sport-fm.gr