O Γκρέιαμ Άρνολντ γνωρίζει καλύτερα από όλους τη… συνταγή για να αποκλείσει την Αργεντινή!

Η Αυστραλία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την Αργεντινή για τους «16» του Μουντιάλ και ο προπονητής της Γκρέιαμ Άρνολντ έχει τον τρόπο να... αποκλείσει τον Μέσι και την παρέα του.

Η μεγάλη ώρα για την Αυστραλία έφτασε. Οι «socceroos» προκρίθηκαν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου όπου και θα αντιμετωπίσουν την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι.

Όπως είναι φυσιολογικό, αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι θεωρούν- και δικαιολογημένα- την «αλμπισελέστε» ως το ακλόνητο φαβορί, όμως ο προπονητής των «καγκουρό» Γκρέιαμ Άρνολντ, πέρα τον εξαιρετικών ικανοτήτων που έχει στη διαχείριση και το κοουτσάρισμα, γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα του μπορεί να κάνει την έκπληξη παίρνοντας την πρόκριση στα προημιτελικά.

Από το 1988 μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021 στο Τόκιο, ο 59χρονος έχει αντιμετωπίσει την Αργεντινή και από την θέση του σέντερ φορ στην οποία αγωνιζόταν ως ποδοσφαιριστής αλλά και από την άκρη του πάγκου, με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά!

Όταν ο Άρνολντ «μιλούσε» στο χορτάρι

Η πρώτη του συνάντηση με την «αλμπισελέστε» τοποθετείται στο μακρινό 1988! Στα 25 του τότε χρόνια και ως παίκτης της Σίντνεϊ Γιουνάιτεντ αγωνίστηκε με τη φανέλα της εθνικής για το «Bicentennial Gold Cup», μιας διοργάνωσης στην οποία πήραν μέρος ομάδες από την Ασία, την Νότια Αμερική και την Ωκεανία και έμοιαζε αρκετά με το σημερινό Κύπελλο

Συνομοσπονδιών αλλά είχε φιλικό χαρακτήρα.
Στην εν λόγω αναμέτρηση η Αυστραλία συνέτριψε με το εντυπωσιακό 4-1 την Αργεντινή με τον Άρνολντ να αγωνίζεται σε όλο το 90λεπτο απέναντι στον Όσκαρ Ρουγκέρι, τον Κλαούντιο Καμπρέρα, τον Κάρλος Μπιλάρντο και τον νεαρό Ντιέγκο Σιμεόνε.

Η δεύτερη φορά που τέθηκε αντιμέτωπος με την Αργεντινή ως ποδοσφαιριστής ήταν αυτή για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994 με το ματς να λήγει ισόπαλο 1-1 και τον ίδιο να παραμένει στο γήπεδο μέχρι και το σφύριγμα της λήξης. Στη ρεβάνς του «Μονουμεντάλ» η Αργεντινή επικράτησε 1-0 με τον νεαρό στράικερ να αντικρίζει για πρώτη και τελευταία φορά στα μάτια του τον μεγάλο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Από την άκρη του πάγκου

Ήταν καλοκαίρι του 2005 όταν η εθνική ομάδα της Αυστραλίας αγωνιζόταν στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών το οποίο ήταν «προάγγελος» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της επόμενης χρονιάς στα γήπεδα της Γερμανίας. Εκεί, πέρα από την Εθνική μας ομάδα που συμμετείχε ως πρωταθλήτρια Ευρώπης, το παρών έδωσε και ο Γκρέιαμ Άρνολντ ως βοηθός του τότε προπονητή των «socceroos» Φράνκ Φαρίνια.

Στην 2η αγωνιστική του πρώτου ομίλου, η Αυστραλία αντιμετώπισε την Αργεντινή με τους λατινοαμερικάνους να παίρνουν μια άτυπη εκδίκηση επικρατώντας με σκορ 4-2 με τρία γκολ του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Λουσιάνο Φιγκερόα και ένα του Χουάν Ρόμαν Ρικέλμε.

Πάμε και στα πιο... φρέσκα. Μόλις ένας χρόνος και τέσσερις μήνες πέρασαν από την τελευταία συνάντηση που ο Γκρέιαμ Άρνολντ με την Αργεντινή. Η αναμέτρηση αφορούσε το τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο εκεί που οι δύο ομάδες βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο με την Ισπανία και την Αίγυπτο.

Στην πρώτη αγωνιστική του γκρουπ η Αυστραλία κατάφερε να κάνει την έκπληξη και να επικρατήσει με σκορ 2-0 χάρη στα τέρματα του Ουέιλς στο 14' και του Τίλιο στο 80' δίνοντας το δικαίωμα στον έμπειρο τεχνικό να περάσει και πάλι αλώβητος από αυτή τη μονομαχία με την «αλμπισελέστε».

Πλέον, ο «πρωτομάστορας» της μεγάλης αυτής επιτυχίας των Αυστραλών, καλείται να κάνει ένα... θαύμα το οποίο θα είναι ιστορικό για το ποδόσφαιρο της χώρας.

Πηγή: sport-fm.gr